A szerencsehozó lencseleves

  • 2020.01.01.
  • 0

Mint karácsonykor a bejgli, oly annyira "kötelező" újévkor a lencse. A lencse lapos szemei olyanok, mint a pénzérmék. És sok van belőlük. Ha lencsét eszünk, pénzesőben lehet részünk! :) Ráadásul a néphit azt tartja szépít is, így ennyi jó tulajdonsága mellett bűn lenne kihagyni! Szóval, én mindent megtettem a szépségem és gazdagságom érdekében! Tegyetek Ti is így! :))) Ez, a minden évben elkészülő leves tényleg nagyon finom! :)Adjon IstenAdjon Isten új évet,Az új évben egy új széket,Adjon elé asztalt, nagyot,Terítéket, szép gazdagot!Mindennapi kenyerünket,A székünkön a helyünket,Asztal körül helyet másnak,Helyet az egész Világnak!Adjon Isten jó szándékot,Tiszta szívből ajándékot,Erőt, tudást, akaratot,Fehér lelket, patyolatot!Adjon néktek békességet,Szorgalmat, jó egészséget,Igaz társat, hű barátot,Tiszta házat, jó kabátot!Jó kabátban jó nagy szívet,Jó nagy szívben igaz hitet,Igaz hitben igaz éltet,Adjon Isten boldog évet!20 dkg átmosott lencsét, 2 babérlevet kuktába szórtam és felöntöttem bőven vízzel. Odatettem főni, a kukta sziszegésétől számítva kb. 20 percig főztem, majd lehúztam a tűzről. Amikor elhallgatott és kissé lehűlt, kinyitottam. Szórtam bele 2 nagyobb felkockázott borgonyát és kb. 20 dkg felkarikázott füstölt kolbászt. Sóval, vagy Vegetával ízesítjük és visszatesszük a tűzre, de a már nem kell a tetejét rátenni. Kevés olajon megkaramellizálunk 1 tk cukrot, rászórunk 1 apróra vágott vöröshagymát, 1 gerezd áttört fokhagymát, kissé átsütjük, majd megszórjuk 1 ek liszttel, sötét rántást készítűnk belőle. Ezzel kicsit besűrítjük a levest. Ha kell, sóval, cukorral javítunk az ízén és ecettel tesszük pikánssá. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.A tegnap este sült friss kenyérkével tálaltam: