Karamelles-mandulás piskótatallér

  • 2019.09.08.
  • 9

Nők Lapja Konyhájában találtam ezt az ínycsiklandó süteményt. Nem ment simán az elkészítése, még gyakorolnom kell... A karamell és én nem vagyunk túl közeli viszonyban :DA piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 1 tk sütőpor, 5 dkg darált mandula, 10 dkg lisztA krémhez: 20 dkg kristálycukor, 1 dl habtejszín, 20 dkg vaj, 1 ek porcukorA díszítéshez: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg szeletelt mandulaA tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a sárgáját, végül a sütőporral és darált mandulával elkevert lisztet, 10-12 perc alatt 170 fokos sütőben készre sütjük. Kihűtjük. Lehúzzuk a piskótáról a paprírt, és egy kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szúrunk belőle. A kristálycukrot sötétbarnára karamellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a forróra melegített tejszínt. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal. Ha szükséges, porcukorral édesítjük. Csillagcsöves habzsákból csigavonalban megdíszítjük vele a tallérokat. Tálalásig hűtőbe tesszük. A díszítéshez a cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a szeletelt mandulát. Még forrón vékonyra nyújtjuk két szilikonos sütőpapír között. Tálaláskor a süteményeket díszítjük az összetört grillázzsal.