Almapaprika és fehér csalamádé

  • 2019.08.20.
  • 7

Ez a nyár is pilleszárnyon tovaillant... Bár még meleg van, de vége az utolsó hosszú hétvégének is, amit ezen a nyáron töltöttünk a tanyán.A szívem szorul össze ezekre a gondolatokra. Annyira szeretem a nyarat! Igen, a kánikulával együtt is! A tynaán behúzódni a perzselő nap elől a hűvös házikóba, tenni-venni reggelenként a kertben, Cicával "beszélgetni", lejárni a Velencei tóhoz, tikkasztó délutánonkén átmenni a szomszéd kertbe Dóriékhoz és önfeledten pancsolni a medencében
- igen, mindezt kínálta az idei nyár és mindettől szomorúan veszek most búcsút.Eltettem almapaprikát, kétfélét is. Az egyiket gyöngyhagyma híján shalotta hagymával, a másikat csak negyedelve, önmagában. És persze csalamádét. Ne lepődjetek meg, szándékosan készítette "fehérre". Most így képzeltem el. :) Nagyon finom lett! :) 2017-ben tettem közzé a receptjét ITT, most ugyanígy készült, csak fehéren :)Az almapaprikát Dóri (kedves szomszédom a tanyán) édesanyja édesanyjának a bevált receptje alapján tettem el. Ez a felöntőlé mindenhez finom Az első képen a hagymás verzió van, a második a sima, néhány erős paprikával megtűzdelve :)Felöntőlé: 1,5 liter víz, 25-30 dkg cukor, 1/2 liter 10%-os ecet, 1 tk borkén, 1 tk szalicil, 1 tk Na benzoátElvileg nem kell főzni, én azonban felforraltam és visszahűtöttem, úgy öntöttem fel az üvegeket. Minden üveg aljára szórtam mustármagot, koriandermagot, szemes borsot és mindegyikbe dugtam 1-2 babérlevelet.Elvileg 3 napig nem szabad lekötni és utána kell tölteni, ha beszívja a zöldség a levet. Én most lezártam, mert hazajöttünk közben...