Cseresznye, meggy szezON! :)

  • 2019.06.23.
  • 1

Sajnos kedvenc lelőhelyemről idén nem jött a meggy a nagy esőzések miatt! Ez nyilván engem bosszant, ám nekik borzalmas lehet végig nézni, ahogy a meggyfákon elrohad az a sok meggy...Szóval, kimentem a piacra és első körben vettem cseresznyét. Nem viccelek, akkorák a cseresznyék, mint a kisebb koktélparadicsomok... És tőlük vettem pénteken hajnalban 3 kiló meggyet is. Csináltm belőle még meggy chutney-t és egy részéből bögrés meggyes pitét. Nagyon finom, de azért még mindig az ezeréves vajas meggylepényem a legfinomabb! :)A cseresznyéből pedig megcsináltam Anna (Facebook Mit lehet enni? csoport háziasszonya) citrommázas cseresznyés pitéjét. Hát, nem lett annyira szépséges mint az övé, de nem volt panasz rá :D25 dkg cukrot kikeverünk
3 tojással, ezután hozzáadunk 4 ek tejfölt. Lassan beledolgozunk 30 dkg lisztet, amit 1 s sütőporral elkeverünk. Fahéjjal ízesítettem, de lehet bele vaníliát is tenni. . Kivajazott tortaformába töltjük a masszát és kirakjuk sok-sok seresznyével (vagy meggyel). 180 fokos sütőben sütjük, kb. 40 perc alatt készül el.Tetejére citrommáz kerül: 20 dkg átszitált porcukrot elkeverünk 1/2 citrom levével. Még amikor a sütemény meleg, rákenjük a mázat és kirakjuk egész cseresznyeszemekkel. Gyorsan köt a máz, ezért viszonylag gyorsan kell vele dolgozni! :)Hozzávalók: 1 bögre (175 ml) tejföl, 1 bögre cukor, 2 bögre liszt, 1/2 bögre olaj, 3 tojás, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, magozott meggyA tojásokat felhabosítjuk a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, majd a sütőporos lisztet, az olajat. Robotgéppel jól kidolgozzuk, majd vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük és jó sűrűn kirakjuk magozott meggyel. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.