Újévi lencseleves

  • 2019.01.01.
  • 1

Legyünk gazdagok és szépek 2019-ben IS! :DRajtam igazán nem múlik és meg is tettem érte mindent a mai ebéddel! :)Nem szerettem sosem a lencsét semmilyen formájában. Aztán évekkel ezelőtt egy főzős fórumon Erika megosztotta ezt a levest. Akkor elkészítettem és beleszerettem. :) Azóta mindig így csinálom, bár csak január elsején...20 dkg lencsét megmosunk és 2 db babérlevéllel odatesszük kuktában főni. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi jól ellepi. Attól számítva, hogy a kukta elkezd sziszegni, 15 percig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, várunk(!), amíg a sziszegés teljesen abbamarad, csak akkor nyitjuk ki a kuktát. Beleteszünk 2 nagy hámozott, kockákra vágott krumplit és 1 szál karikázott parasztkolbászt (enyém csípős volt). Megsózzuk, és fedő nélkül visszatesszük a kuktát a tűzre és felfőzzük a levest.Amíg a krumpli megpuhul, egy serpenyőben kevés olajon megkaramellizálunk 1 tk cukrot. Rászórunk 1 fej nagyon apróra vágott hagymát és 3 gerezd áttört fokhagymát. Kicsit dinszteljük, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Jó sötét rántást csinálunk, ezzel sűrítjük kicsit a kész levest. Megkóstoljuk, ha még szükséges, sózzuk, vagy cukrot adunk hozzá és természetesen legalább 1 ek ecetet.Tejföllel tálaljuk, aki szereti, még tehet bele ecetet. Friss kenyérrel kínáljuk.Szerintem semmi nem kívánkozik utána...