Párizsi rudacskák

  • 2018.11.29.
  • 6

Hétvégén már advent első napját ünnepeljük.Az advent szó jelentése: Úrjövet, vagyis a várakozás időszaka. Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal indul és vízkeresztig tart.Kisgyerekként sokáig nekem december 24 volt 'A" karácsony, holott at egyház szerint az még böjt-nap, 24. estéjétől kezdődik a várakozás az Úr megszületésére.Az adventi koszorún vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát, ami Ádám és Éva gyertyája, a hit gyertyája.Szombaton lehet kinyitni az első ablakot az adventi naptáron. :) Az adventi naptár Németországból indult világhódító karrierjére. S bár az én lánykám már felnőtt, de adventi kalendáriuma minden évben van, ehhez ő ragaszkodik :)Ilyenkor már karácsonyi lázban szoktam égni. Idén ez kicsit másképp van, valahogy még nem hangolódtam rá az ünnepvárásra. Bár megsütöttem az első adventi süteményemet, ezt a karácsonyváról, nagyon finom párizsi rudacskát. Nem túl szép, viszont tényleg fantasztikusan finom! Nagyon karácsony-ízű! :)))A tésztához: 4
tojásfehérje, 200 g porcukor, 150 g darált dió,
3 dkg lisztA krémhez:
3 db tojás,
20 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 2
evőkanál kakaó,
250 g vajA mázhoz:
250 g
vaj,
200 g főzőcsokoládéA porcukorral verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd tegyük a tálat gőzre és verjük, amíg besűrűsödik. Nekem ez kb. 15 perc volt. Levesszük a gőzről, belekeverjük a daárt dió és a liszt keverékét, eldolgozzuk. Hagyjuk legalább 15 percig pihenni. Nyomócsőből kisebb rudakat nyomunk egy zsírpapírral bélelt sütőlemezre és 75 fokos sütőbe toljuk száradni. Nekem majdnem 3 óra kellett, hogy tökéletesen kiszáradjanak.Közben elkészítettem a krémet. A tojásokat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd ezt is gőz fölött sűrítettem be. Amikor már elég sűrű volt, belekevertem a kakaót és levettem a gőzről. Hagytam kihűlni, majd habosra kevertem a szobahőmérsékletű vajjal. Csillagcsöves hazsákból nyomtam minden rúd tetejére a krémből és betettem egy éjszakára a hűtőbe. Másnap olvasztott csokoládéba mártottam és visszatettem a hűtőbe.Most már dobozban van, ami maradt, mert valahogy igen gyorsan "szárnya nőtt" és eltűnt a tálcáról :)))