Búcsúebéd lasagne

  • 2018.08.05.
  • 3

Újabb hét repült el fecskeszárnyon... Épp, csak megérkeztem a férjem nagyobb gyerekei, már holnap mennek is el.A búcsúétkezés átmenet az ebéd és a vacsora között. Lasagne készült kétféle formában. A padlizsánosat a lánykám is eheti. Két teljesen máz ízvilág, nehéz lenne választani...Klasszikus lasagne. Hogy mennyire klasszikus? hááát... de nagyon finom! :)Még tegnap lehéjaztam 1 kg
lucullus paradicsomot, felkockáztam és kevés olívaolajon elkzedtem párolni. Dobtam bele 1 babérlevelet és 1 kisebb ágacska rozmaringot. Fedő alatt 1 óránt keresztül, lassú tűzön főztem.1 liter tejbe tettem 1 nagy fej felszeletelt hagymát, frissen reszelt szerecsendiót és kb. fél csomag petrezselymet. Felforraltam és leszűrtem. Egy másik edényben 10 dkg vajból és 7 dkg lisztből világos rántást csináltam és apránként felengedtem a leszűrt tejjel, közben állandóan kevertem egy habverővel, nehogy csomós legyen. Mielőtt készen lett, szórtam bele 15 dkg reszelt parmezán, ezzel készre főztem.60 dkg darált húst kevés olajon, erős tűzön fehéredésig sütöttem, hozzáadtam a paradicsomszószt. Sóztam, borsoztam, oregánóval fűszereztem.Vajjal kikent tepsibe leraktam 1 sor lasagne tésztát, terítettem rá paradicsomos húsból, gazdagon megkentem a fehér-szósszal. Ezt így rétegeztem, amíg a hozzávalók tartottak. tetejére fehér-szósz került és vastagon megszórtam reszelt mozzarellával. 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt elkészült.Ez pedig a padlizsános lasagne:2 nagyobbacska padlizsánt megmostam, karikákra vágtam, besóztam és hagytam fél órát állni, majd lecsepegtettem, papírtörlővel leitattam a nedvességet róla. Kevés olívaolajon megsütöttem a karikákat.Kb. 8 szem paradicsomot meghámoztam, kockákra vágtam. 1 fej apróra vágott hagymát megdinszteltem, rászórtam a paradicsomot. Sóztam, borsoztam, oregánóval ízesítettem.
Vajazott tálba terítettem egy sor lasagne tésztát, erre paradicsomszószt tettem, majd beborítottam padlizsánkarikákkal. Megszórtam parmezánnal és apróra vágott bazsalikommal. Rétegeztem, amíg tartottak a hozzávalók. tetejére szósz kerüljön, hogy a tészta meg tudjon puhulni. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.