Körtés-mandulás pite

  • 2018.07.22.
  • 6

Három leányzó írja együtt a Parfé gasztroblogot. Gyönyörű a blog és szuper jó receptekkel van tele! :)A tanyán ilyenkor roskadozik a körtefa. Csodaszép gyümölcsökkel van tele. Valamiért én ezt, a nyári körtét nem szeretem. Minden évben elajándékozom a termést, idén tudtommal pálinka lesz belőle :) Mivel csodaszép a termés, hoztam haza belőle és megcsináltam Nóri receptjét. :) Illatos, finom, nagyon omlós! :)Tészta: 200 g liszt, 50 g darált mandula, 125 g hideg vaj, 1 vaníliás cukor, csipet só, 50 g porcukor, 2 ek hideg víz Töltelék: 150 g puha vaj, 150 g porcukor, 10 g étkezési keményítő, 150 g darált mandula, 200 ml tejszín, 2 tojás, 2 körte (mérettől függ, nekem ezek viszonylag kicsik voltak, így kb. 5 szem ment bele)A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük egy órára. Ha az idő lejárt, vajazott formába (pite vagy kapcsos tortaforma) nyomkodjuk a tésztát, hogy legyen kb 4-5 cm pereme is. Visszatesszük a formát a hűtőbe, amíg a krém elkészül. Hőlégkeveréssel 160 fokra előmelegítjük a sütőt.
A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, majd felkockázzuk. Az őrölt mandulát, a keményítőt és a porcukrot elkeverjük, majd ehhez adjuk a puha vajat. Egy másik lábasban elkeverjük a tejszínt és a tojásokat, majd a két tál tartalmát egybeöntjük. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, rápakoljuk a körtéket, erre jön a krém, ami teljesen el is fedi a gyümölcsöket. Végül 35-40 perc alatt készre sütjük. Csak teljesen kihűlt állapotban érdemes megvágni, mert melegen nagyon lágy. Ahogy látszik a képen is, még így is kicsit megtört...