Török saláta by Matyi Évi

  • 2018.05.14.
  • 6

Matyi Évi Izraelben él, csodálatos blogot vezet és egy csoportot a Facebook-on. Én nagyon szeretem a közel-keleti ízeket, így mindig nagy lelkesedéssel fogadom a receptjeit. Már egy ideje el akartam készíteni ezt a salátát, csak vártam a paradicsomra. Bár, még nincs igazi, napérlelte paradicsom, azért most nekiálltam.Még meleg, de már várom, hogy friss kenyérrel kipróbálhassam.:)
A receptet változtatás nélkül írom le:Hozzávalók: 40 ml olaj, 700 g paradicsom, 300 g piros kaliforniai paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 350 g lila- vagy fehérhagyma, 1/4 pohár víz, 1 ek római kömény, 2 ek Harissza, 2 ek pirospaprika (édes), 2 púpos ek paradicsompüré, 1 kk cukor, fél-fél marék koriander és petrezselyem apróra vágva, só, bors ízlés szerint, 15 ml citromléA paradicsomot meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát és a paprikát szintén apóra vágjuk. A paradicsomot és a fokhagymát odatesszük főni, kb. 5 percet főzzük együtt, aztán hozzáadjuk az olajat és a kaliforniai paprikát. Újabb 5 percet főzzük. Hozzáadjuk a római köményt, sót, borsot, Harisszát, pirospaprikát és összekverjük. Beletesszük a 2 ek paradicsompürét, beleöntjük a 1/4 pohár vizet, összekeverjük. Következik az 1 kk cukor. A hagymát, a koriandert és a petrezselymet apróra vágjuk. A hagymát tesszük bele először, főzzük 3-4 percet, a végén beletesszük a petrezselymet és a koriandert. Egyet rottyantunk rajta és levesszük a tűzről. A hagyma roppanós kell maradjon. Citromlével ízesítjük és friss kenyérrel fogyasztjuk