Epres-grízes citromos pite

  • 2018.05.19.
  • 2

Érik az eper és én igyekszem kihasználni, amennyire csak lehet! :) Félek, ezzel is úgy járos, mint a bodzával... Épp, csak elkezdett virágzani, és már vége is lett. Hát, bizony, az eper is csak rövid ideig kényeztet minket. Györgyusz barátnőm tegnap mutatta be ezt a süteményét. Holnap nagy nap lesz nálunk, mert ünnepeljük a fiam születésnapját, ezért épp kapóra jött egy gyors és finom süti. Megsúgom, már alig van belőle! :)))Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 10 dkg nádcukor, ½ cs sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 egész tojás, 0,7 dl étolaj, 2,2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg eper, porcukor a szóráshozA lisztet, grízt mérd ki, töltsd egy tálkába, keverd el benne a sütőport és a szódabikarbónát. A tojásokat habosítsd ki a nádcukorral, reszeld bele a citromhéjat, majd add hozzá az étolajat, keverd el benne, végül mehet bele a tejföl is. Elegyítsd el a nedves keveréket a lisztes keverékkel, közben facsard bele a citromlevet is. Egy kisebb tepsit (25 x 25 cm) bélelj ki sütőpapírral. (a legegyszerűbb, ha csap alá tartod, majd összegyűröd a markodban, kisimítod, és így könnyen felveszi a tepsi formáját) Borítsd a tésztát a tepsibe, a tetejét pedig pakold tele eperrel. A sütőt melegítsd elő 175 fok légkeverésre. Amíg felmelegszik a sütő, addig hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, majd told a forró sütőbe és 18-20 perc alatt készre sül. Rácson hagyd kihűlni, porcukrozd le a tetejét.