Tojáslikőrös torta

  • 2018.04.01.
  • 7

A húsvét vasárnapi ebéd rántott csirkecomb volt sült krumplival és uborkával. Utána tojáslikőrös tortát kínáltam csokinyuszikkalHozzávalók:
5 db tojás,
175 g kristálycukor,
2 cs vaníliás cukor,
175 g finomliszt,
1 cs sütőpor,
100 g eperlekvár,
1 cs instant zselatin,
750 ml habtejszín,
200 ml tojáslikőr,
200 g 70 %-os étcsokoládé,
2 ek porcukorA sütőt előmelegítjük felső/alsó sütési mód esetén 175 °C-ra (légkeverésnél 155 °C-ra). A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Lassan hozzáadjuk a cukrot és 1 csomag vanillincukrot, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tésztát egy sütőpapírral bélelt és zsiradékkal kikent kapcsos tortaformába (26 cm) töltjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Majd kivesszük a sütőből és rögtön a formából is. A sütőpapírt lehúzzuk a tortalapról, kihűtjük, végül félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, a felső feléből pedig nyuszikat szúrunk ki, amelyeket félreteszünk. 600 ml habtejszínt keményre verünk és hozzáadjuk a második csomag vanillincukrot. Az instant zselatint egy edényben a tojáslikőrhöz adjuk. Az egészet óvatosan a tejszínhabhoz keverjük. Az alsó tortalap köré peremet helyezünk, egyenletesen elosztjuk rajta a tojáslikőrös-tejszínhabos krémet, végül a felső tortalappal zárjuk. A tortát körülbelül 2 órára hideg helyre tesszük. A csokoládét feldaraboljuk, és 150 ml habtejszínnel állandó keverés mellett lassan felmelegítjük. A folyékony csokoládét kissé kihűtjük, és amint sűrűbbé válik az állaga, nyomózsákba töltjük. A torta tetejét megszórjuk porcukorral, majd a csokoládémasszát a kiszúrt nyuszi alakú mélyedésekbe töltjük. Ezután a tortáról levesszük a peremet, és a megmaradt tésztanyuszikkal díszítjük.