Spárga besamelmártásban sajttal

  • 2018.04.25.
  • 6

"Aki megfőzi a spárgát, azután vajban megsüti, majd ráüti a tojássárgáját, és meghinti illatozó őrölt fűszerezéssel, s ezt az ételt rendszeresen fogyasztja, annak felpezsdül a vére, fokozódik férfiereje, és heves vágy ébred benne" (Muhammad an-Nefzawi: Az illatos kert című XV. századi szexológiai könyvéből)Nos, kevéssé költői ihletéssel készítettem ma spárgát. :) Ilyenkor még nagyon zsenge és finom. Férjemnek volt egy nagyon jó barátja, a világ egyik legjobb vízilabda játékvezetője Königh György, aki sajnos már évek óta nincs közöttünk. Gyakran jártunk össze és az ő felesége - Kati - készítette egyszer ezt az ételt. Akkor este örök szerelembe a spárgával. :)A spárgákat megpucoltam és sós vízben puhára főztem. (Ha tényleg zsenge a spárga, akkor elég párolóedényben párolni gőz fölött)10 dkg vajon világosra pirítottam 5 dkg lisztet, felengedtem - állandó keverés mellett - 3 dl tejjel. Sóztam, borsoztam, felfőztem. Hozzáadtam 2 dl tejfölt. Kivajazott tál aljára tettem a spárgasípokat, leöntöttem a besamellel és bőségesen megszórtam reszelt füstölt sajttal. Addig toltam be a sütőbe, amíg a sajt megolvadt.