Pettyes sütemény

  • 2017.11.01.
  • 2

Ha Édesapám élne, ezt a süteményt (is) nagyon szeretné... Bár a dióst jobban szerette, mint a mákost, egészen biztosan nem utasította volna vissza! :) Szerintem dióval is meg lehet csinálni, csak a pettyek a mákban jobban látszanak... :)A tésztához: 1/2 kg átszitált liszt, 18 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 6 tojássárgája, 1/2 cs sütőpor, pici tejA töltelékhez: 6 tojásfehérje, csipet só, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 20 dkg darált mák
+ 1 ek baracklekvárA tésztához valókat összegyúrjuk, a tejet lassan adagoljuk hozzá, csak annyi kell, hogy a tészta szépen összeálljon és ne legyen ragacsos. Félretesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor kezd hab lenni belőle, apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és levet, majd amikor krém lesz belőle, adagonként beleforgatjuk a mákot is.A tésztát 3 egyenlő részre vesszük. Az elsőből sütőpapírral bélelt tepsibe egy lapot nyújtunk. Megkenjük 1 ek lekvárral. A második rész tésztát 12 felé osztjuk és minden darabból rudakat sodrunk, ezeket ráfektetjük a lekváros tésztára. Ráöntjük a mákos tölteléket, majd befedjük a harmadik, lappá nyújtott tésztával. Megszurkáljuk, 180 fokos sütőbe toljuk és kb. 40 percig sütjük. Rácsra emeljük (óvatosan, mert törékeny) és hagyjuk kihűlni. Tetejét porcukrozzuk, vagy csokoládéval bevonjuk és óvatosan szeleteljük, mert törik!