Gránátalmás alma chutney

  • 2017.10.11.
  • 7

Györgyusz barátnőm megint alkotott. Mivel a tanyáról hoztam fel almát és nem akartam, hogy a muslicák és egyéb erre járók martaléka legyen, kezdenem kellett vele valamit. És Györgyusz csodasága pont jókor jött! :) Férjem fia holnap érkezik néhány napra Londonból, szerintem neki is nagyon ízlik majd. Én különböző sajtokkal fogom kínálni! :)Annyit módosítottam csak a recepten, hogy én beleszórtam még egy apróra vágott chili paprikát is. Lehet, ha kicsivel több chili pelyhet szórok bele, akkor erre nincs szükség, de nekem így lett finoman csípős! :)És itt van Györgyusz receptje:Hozzávalók: 1 kg alma, 1 fej vöröshagyma, 1 ek extra szűz olíva, 4 ek cukor, 1 citrom leve, 1 tk rozmaring, 1 kk chili pehely, 1 csipet só, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fügés balzsamecetkrém, ½ dl gránátalma melasz, ½ citrom reszelt héja, ½ narancs reszelt héja, 1 dl víz, 1 kk keményítő, 1 lime leve, 1 cs friss petrezselyem, 1 cs snidling, 1 gránátalmaA hagymát és az almákat tisztítsd meg. A hagymát aprítsd picire és egy kanál olíván fonnyaszd meg. Az almát is kockázd fel (fél centi), tedd az üveges hagymára, add hozzá a babért, rozmaringot, chili pelyhet és a cukrot. Párold puhára és közben facsard rá a citromlevet, reszeld rá a citrom és narancshéjakat. Nem szabad szétfőzni az almát, tartsák meg a formájukat, csak puhuljon meg kissé. Ekkor öntsd fel a gránátalma melasszal (ha nincs, facsarj bele friss gránátalmát). Majd zúdítsd bele a sűrű balzsamecetkrémet.
Hagyd pár percet rotyogni, reszeld bele a fokhagymát, tégy hozzá egy csipet sót. Be fog sűrűsödni, ezért 1 dl vízben keverj el egy kis keményítőt, húzd fel vele a főzetet és 1 lime (vagy citrom) levével még tedd pikánsabbá. Elkészült, érdemes megkóstolni, ha kell bele só vagy citrom pótold, de szerintem így volt jó. Amikor már langyos, keverd el benne fél gránátalma szemeit, a petrezselyem és snidling felét. Tálaláskor szórd a tetejére a másik felét. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom és izgalmas az állaga is a roppanós gránátalmaszemek miatt. Egyszerre édes, csípős és savanykás. lefedve a hűtőben pár napig eltartható. Marha és kacsa mellé szenzációs. Amennyiben forrón steril üvegekbe szeded, és fejtetőre állítva hagyod pár percet, akkor eláll a spejzban és bármikor felhasználható.