"Ájult" ebéd

  • 2017.08.12.
  • 8

Végre valahára elkészült a közös családi ebéd, kifejezetten lánykám elmúlt születésnapjára. Azon ritka pillanatok egyike volt, amikor az összes testvér egy asztalnál ülhetett, így különleges születésnapi ebéd sikeredett. Nem is emlékszem, mikor volt ilyen, hogy a Kanadában élő nővére és Londonban élő bátyja is itt lehetett ezen az ebéden. Olyan ételek készültek, amik kifejezetten az ő ízlésvilágát tükrözték. Vagyis semmi hús, sok-sok zöldség. :)Előételnek avokádós-paradicsomos bruschetta készült:Egy friss bagettet ferdén felszeleteltem, zsírpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. A szeletek mindkét oldalát megkentem olívaolajjal és mindegyik szeletre szórtam reszelt Maasdamer sajtot. 200 fokos sütőbe toltam 10 percre. 2 érett avokádót és 2 nagy paradicsomot kis kockákra vágtam, egy tálban összekevertem. Rányomtam egy lime levét és hozzáadtam 1 csokor apróra vágott koriandert. Sóztam, borsoztam és jól összeforgattam. Amikor a sajt ráolvadt a kenyerekre, akkor tálra tettem őket és mindegyikre kanalaztam ebből az avokádós-paradicsomos keverékből. A tetejükre csöpögtettem pár csepp balzsamecet krémet.
Ezután az Ájult imam nevű közel-keleti étel került az asztalra. Az imam arab eredetű szó, szó szerint vezetőt jelent. Első sorban vallási vezetőt értenek alatta. Gondolom az imam elájult a gyönyörtől, amikor megkínálták ezzel a fenséges étellel, innen eredhet a neve. De erről nincsenek hivatalos forrásaim, ezt én gondolom így :)
A közel-keleten nagyon sok étel alapja a padlizsán, ahogy ennek az éteknek is. Tényleg nagyon finom! :) Köret nem készült hozzá, sokmagvas bagette-tel kínáltam.4 közepes padlizsán szár felőli végét levágtam és a padlizsánokat hosszában kettévágtam. Besóztam a vágott felüket, majd egy szűrőbe tettem vágott felükkel lefelé és hagytam jól kicsöpögni egy órán keresztül. Közben elkészítettem a tölteléket: 1 kg paradicsomot meghámoztam (X alakban bevágtam az egyik végét, pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobtam, majd hideg vízbe merítettem, így könnyen lejön a héja). 3 nagy fej hagymát félkarikára vágtam, nem túl vékonyra. Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a megtört paradicsom felét. Belenyomtam 3 gerezd fokhagymát, adtam hozzá 1 babérlevelet, 1 kisujjnyi fahéjat, sóztam, borsoztam és fedő alatt összefőztem.
A padlizsánokat kiolajozott tepsibe tettem vágott felükkel felfelé, tetejüket olívaolajjal megkentem. Kb. 10 percig elősütöttem őket. Hagytam kihűlni. Ekkor kikapartam a húsukat, vigyázva, hogy maradjon legalább 1 centi peremük. A padlizsán húsát egy villával összetörtem és a paradicsomszószhoz adtam. Tettem még bele 5 dkg mandula pelyhet és egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem felét, majd összefőztem. Ja! A babérlevelet és a fahéjat kidobtam belőle. Tűzálló tál aljára terítettem a paradicsom másik felét (szintén megtörve), ráültettem a padlizsán-héjakat és megtöltöttem mindegyiket a töltelékkel. Ami kimaradt, az közéjük öntöttem. A maradék petrezselyemmel megszórtam és annyi időre toltam a sütőbe, amíg megettük az előételt. Nem nagyon maradt, de az a kevés finom lesz hidegen is :)Süteménynek valami kávés volt a kívánság. :)Kávés-diós kocka készült:A piskótához: 6 tojás, 15 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 9 ek víz, 2 ek baracklekvárA krémhez: 2 cs vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg porcukor, 30 dkg vajValamint: 20 dkg babapiskóta, rum, 6 adag lehűtött feketekávéA tojások sárgáját habosra (fehéredésig) keverjük a porcukorral, apránként hozzáadjuk a vizet. Belekeverjük a lekvárt, a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót és végül apránként a tojások habbá vert fehérjét. 180 fokos sütőben sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Én a sütőben hagytam kihűlni résnyire nyitott ajtó mellett, így nem esett össze a piskóta. Amikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam. A vaníliás pudingporokat 6 dl tejben megfőzzük, folpackot rátéve hagyjuk kihűlni, így nem bőrösödik meg. A porcukrot és a vajat habosra keverjük, majd kanalanként kikeverjük a kihűlt pudinggal. A piskóta mindkét vágott oldalát megkenjük rumos sziruppal, ami úgy készül, hogy 1 dl vizet 5 dkg cukorral sziruppá főzünk, majd hozzákeverünk rumot (én két kupaknyit kevertem bele). Ez a szirup pont elég a két lapra. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, kirakjuk a kávéba forgatott babapiskótákkal, erre jön a krém másik fele és rátesszük a másik piskótát, vágott, rumos felével lefelé. Óvatosan rányomkodjuk. Éjszakára érdemes a hűtőbe rakni, hogy lehessen szépen szeletelni. Tálalás előtt a tetejét megkenjük keményre vert tejszínhabbal. A tetejét még meg akartam szórni krokanttal, de elfelejtettem... :O