Rizses hús

  • 2014.06.08.
  • 7

Nem bonyolítottam túl a mai ebédet. A rizses húst mindenki szereti. Ezerféle változatban szoktam készíteni. A fiam kedvence a régi "menzás" rizses hús, vagyis a fehér rizses hús. Én meg ezt a paprikás változatát szeretem a legjobban. Bár, mindegyik jöhet bármikor :)
Pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert úgy szemmértékre készült. Ami pontos, az a fél kiló sertéscomb. Szóval kisütöttem apróra vágott szalonnát, lehetett úgy 15 dkg. Amíg a zsírja kisült, konyhai aprítógépben felaprítottam 3 fej hagymát és ezt ráöntöttem a kisült zsírra. Kicsit megsóztam, megborsoztam és szórtam rá kevés őrölt köményt is, majd sűrűn kevergetve dinszteltem. Szintén aprítógépbe dobáltam 3-4 gerezd fokhagymát, 1 zöldpaprikát és egy lehéjazott paradicsomot. A hagymára rádobtam a húst és összekevertem, majd ráöntöttem az aprítógépből a darálékot. Megint megsóztam, borsoztam, köményeztem egy kicsit és szigorúan kis lángon, fedő alatt pároltam. Nem adtam semmi folyadékot hozzá, hogy ne főtt hús legyen a vége. Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáöntöttem két bögre átmosott rizst, majd jó 10 percig fedő alatt hagytam párolódni. Ekkor felöntöttem vízzel ( 1 rész rizs, 2 rész víz), hozzáadtam egy leveskockát és újra lefedtem az ételt. Már csak egyszer-kétszer kevertem meg és majdnem készre pároltam. Kb. 15-20 perc. Ekkor elzártam alatta a lángot és szorosan bebugyoláltam az edényt két konyharuhába. Így a rizs a saját gőzében puhul meg és soha nem lesz ragacsos. Most elkészült kovászos uborkával tálaltam.