Briós rózsa - Húsvéti reggeli

  • 2014.04.20.
  • 1

Évek óta elengedhetetlen húsvéti péksütemény nálam. Kalácsnak is meg lehet sütni, de szerintem ez annyira szép így! Lapozz tovább a receptért! :)2,5 dl tejben meglangyosítok 5 dkg margarint, elverek benne 2 tojássárgáját. Ezt a keveréket töltöm alulra a gépbe, majd pici só, vaníliás cukor, 1/2 kg liszt, 5 dkg cukor, kevés aszkorbinsav (nem muszáj), itt teszek hozzá kb. 10 dkg kandírozott, apró kockákra vágott gyümölcsöt, tetejére morzsolok 2 dkg élesztőt. Dagasztó-kelesztő programon elindítom a gépet.. Ha elkészül, kiborítom, de nem szórok alá lisztet, mert az keményíti a tésztát. A megkelt tésztát 8 részre vágtam (mérlegen mértem, hogy egyformák legyenek). Egyenként hosszúra sodortam őket (kb. 40 cm), majd ollóval egyik oldalán 2 cm távolságban bevagdostam, utána csigavonalban feltekertem, a végét aláhajtotta. Nem kell szorosan tekerni! Tetejüket megkentem 1 tojás és 1 tojássárgája keverékével, majd hagytam addig kelni, amíg a tojás megszáradt a tetején. Újra lekentem és jégcukorral megszórtam. 180 fokos sütőben aranyszínűre sütöttem. Hagyjatok helyet közöttük, mert megnőnek!