Őznyelv

  • 2014.03.16.
  • 9

Na, ez nem az a fajta, amihez megöljük az őzet! :) Ez egy olyan sütemény, amivel el lehet vacakolni jó sokat, de higgyétek el, megéri! Egyszerűen nem lehet abbahagyni az evését! :) Azt hiszem, húsvétkor is megfordul nálunk...Tészta: 28 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kis pohár tejföl, csipet sóEzeket összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másikat enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk ki, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval vágjunk ki köröket belőle. A deszka sarkára szórjunk kristálycukrot és a köröket egyesével ovális lapokká nyújtjuk rajta úgy, hogy a cukor jól nyomódjon bele. Figyeljünk oda, hogy vékony lapocskák legyenek! Cukros felükkel felfelé sütőlemezre tesszük őket és 200 fokos sütőben 5 perc alatt megsütjük. A másik felével a tésztának ugyanígy járunk el.A krémhez 5 dkg lisztből és 2 dl tejből sűrű pépet főzünk és hagyjuk kihűlni. Közben 25 dkg vajat (szigorúan vajat használok) és 10 dkg cukrot robotgéppeé jó habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Egy lábosban 15 dkg cukrot kis lángon karamellizálunk, hozzáadunk 4 ek vizet és folyamatosan keverjük, amíg újra feloldódik. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd lassan a krémbe csurgatjuk, miközben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy kicsit összeálljon. A lapocskák belső felét megkenjük a krémmel és egy-egy lapot összeragasztunk.