Kakaós csomók reggelire vagy csak úgy :)

  • 2014.02.15.
  • 3

A házi pékség nagy kedvenc a gasztro-bloggerek világában. Időről időre feltűnik egy-egy újabb recept, amit aztán zsinórban szinte mindenki elkészít. Hát, ez a kakaós csomó is valami ilyesmi. Ráadásul a receptet nem is blogban, hanem egy FB-os csoportban leltem.És a recept: Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl étolaj, 3 dkg élesztő, csipet só, 30 szem édesítő tabletta vagy 10-15 dkg cukor, 3 ek kakaópor, 1 tojás a kenéshezA tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaó kivételével) bedagasztjuk. Ha kész a dagasztás, kettévesszük a tésztát és az egyik felébe
beledagasztjuk a kakaóport, amit előtte kikevertünk 1-2 ek tejjel. Itt lehet még hozzátenni 4-5 szem porrá zúzott édesítőtablettát. Nem kelesztjük, hanem azonnal dolgozunk vele. Mindkét cipót 3-3 felé osztunk. Tovább harmadoljuk a gombócokat. Hosszúkásra sodorjuk, és 3 szálat összefonunk. Alul fehér, rá a barna, bele mazsola, összetekerjük. 3 rudat összefontjuk és a fonás elejét és végét aláhajtjuk. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.