Görbe Család Mézes Zserbója

  • 2015.12.28.
  • 0

Ez a sütemény nálunk már kultusznak örvend, ugyanis két vagy három évvel ezelőtt egy nagyon szerencsés véletlennek köszönhetően született meg, szintén karácsonykor :)Szokás szerint késésben voltunk a menüvel, így a gyorsaság érdekében anya készítette a krémeket a süteményekhez, én pedig a lapokat, hogy haladjunk. Igen ám, de a szakácskönyvben egymás melletti lapon van a mézes krémes és a mézes zserbó. Gondolom sejtitek már mi lehetett a végkifejlet!Viszont a végkifejlet tökéletes lett, mert a lapok amiket sütöttem sokkal jobban tartják a krémet mint a mézeskrémes esetében, így mindneki elégdett volt, azóta így készítjük :)Elkészítés:Lapok:5dkg margarin40dkg liszt15 dkg cukor1 tojás1kk szódabikarbóna3-4 ek tej6dkg mézKrém:20 dkg margarin20dkg porcukor3dl tej6dkg búzadarasűrű baracklekvárTetejére:100g étcsokoládé50g rama
Elkészítés:A margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet egy kis lábosban összefőzzük. Ha langyosra lehűlt a lisztel elkevert szódabikarbónára öntjük, és sima tésztává gyúrjuk.Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órára pihentetni félre tesszük.Addig elkészítjük a tölteléket. Atejet felforraljuk, belefórjuk a búzadarát, és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt hozzá adjuk a kis kockákra darabolt vajat, és a porcukrot.
A lapokat vékonyra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ahogy kihűltek a lapokat egyenként előbb vékonyan lekvárral, majd a búzadarás krémmel is megkenjük, és egymásra rétegezzük őket.
Amikor elkészült a legfelső rétegre a vajjal felolvasztott étcsokoládét öntjük, és 3-4 órára félre tesszük, hogy össze tudjon puhulni, az egész, ezután könnyen szeletelhető lesz.- Palkó -