Nagymamám Békebeli Rizskoch receptje

  • 2015.07.19.
  • 0

Nagyon ritkán készül el nálunk ez a sütemény, hiszen egy 5 tagú családban lehetetlen annyi tejberizst főzni, hogy abból még erre is maradjon.
Viszont a héten kettesben maradtam a nagymamámmal, amíg anyáék a Balatonnál süttetik a hasukat, és egy nap közös megegyezés alapján nekiálltunk sütni.
Régen is mindig a mamánál ettünk legsűrűbben, mivel ő meg tudta állni az unokák kedvéért, hogy ne egye meg még tejberizs formátumban :)
Áldott legyen érte!De lássuk miből is áll a csoda:0,5 liter víz20 dkg rizs0,5 liter tej25 dkg cukor5 tojás1 csomag vaníliás cukor20 dkg mazsola5 dkg vaj2 ek. zsemlemorzsaElkészítés:Egy lábasban tedd fel a vizet forrni és tedd bele a cukrot. Amikor forr tedd bele a rizst, és öntsd fel tejjel. Addig kavargasd amíg a rizs el nem kezd benne kipattogni. Most tedd félre , hogy kipattogjon rendesen.
Amíg hűl, válaszd ketté a tojásokat és a fehérjét verd habverővel kemény habbá. Amikor ez kész és a rizs is kihűlt akkor keverd bele a tojás sárgáját és a pudingport. Ha ez megvan keverd bele a felvert tojáshabot.Egy 28 centiméteres tortaformát kenj ki vajjal és öntsd bele a zsemlemorzsát. Lehet, hogy soknak fog tűnni, de ennyi kell bele! Ettől lesz finom morzsás.
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig süsd.Jó étvágyat kívánok hozzá!- Palkó -