Csokitorta ét- és fehér csokoládéval

  • 2015.01.26.
  • 5

A karácsonyi nagy süteményevés után egy darabig nem volt kedvem édes süteményt készíteni, de most újra jelentkezem egy finom tortával, ami a 26. születésnapomra készült. Mert ez már csak így megy nálunk egy ideje: mindenkinek én készítem a szülinapi tortát, beleértve saját magamat is. :)
Aki szereti a tömény csokoládés (de nem túl édes) finomságokat, annak ez a torta biztosan tetszeni fog!Hozzávalók a kakaós piskótához: 2 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1 kk sütőpor, 2 ek olaj, 2 ek vízA hozzávalókból vékony kakaós piskótát sütünk úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül hozzászitáljuk a kakaós-sütőporos lisztet, és óvatosan beleforgatjuk. A tésztamasszát egy 20 cm-s kerek tortaformába töltjük, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.A krém hozzávalói: 10 dkg étcsokoládé (min. 65%-os), 10 dkg fehércsokoládé, 50 dkg mascarpone, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 2 ek zselatinA tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a porcukorral összekevertem, majd gőz fölött csípősre melegítettem (biztos, ami biztos alapon). Ezután robotgéppel kihűlésig habosítottam. A kész masszát mérlegen lemértem, és kettéosztottam. Gőz fölött felolvasztottam külön-külön az ét- és a fehér csokoládét, amiket aztán a tojásos masszához kevertem külön-külön. 25 dkg mascarponét az ét, 25 dkg-t pedig a fehér csokis krémhez kevertem. Az étcsokis krémet ekkor még kicsit keserűnek éreztem, ezért adtam hozzá még porcukrot. Majd felvertem a tojásfehérjéket is, és a felét az étcsokis krémhez, másik felét a fehér csokishoz adagoltam. Óvatosan beleforgattam. A biztonság kedvéért 2 evőkanál zselatint is felmelegítettem kevés vízzel, és hozzákevertem a kétféle csokis krémhez, gondolván, hátha így jobb lesz majd a krém tartása.Egy 20 cm-s tortakarimát egy tálcára helyeztem, ebbe beletettem a kakaós piskótát, majd rárétegeztem az étcsokis és a fehér csokis krémet. Hűtőbe tettem, ahol másnap reggelig pihent. Nem mondom, hogy kőkeményre szilárdult a krém, viszont amikor levettem a tortakarikát, szépen „megállt” a torta. Ostyákkal és makaronokkal díszítettem a torta tetejét és oldalát. A végeredmény selymes, puha krémesség, pillekönnyű piskótával és roppanós ostyákkal!
Elégedett voltam az eredménnyel, de a krémet talán legközelebb másképp készíteném, hogy kevésbé legyen macerás.-Zsuzsa-