Mini fasírtgolyók Szilveszterre

  • 2014.12.30.
  • 4

Ritkán hozok olyan receptet a blogra, ami nem édes sütemény recept. Egyrészt azért, mert Palkó ételfotóit és gusztusos tálalását lehetetlen felülmúlni, de még megközelíteni is nehéz! Másrészt azért, mert bár szeretek főzni is, nem csak cukrászkodni, a hétköznapi ételeket nem szeretem annyira kicicomázni, mint a süteményeket. A most következő finomság egy kísérleti próbálkozás eredménye, és ebben a formában most készítettem el először, de biztosan nem utoljára!A recept a Halmos Mónika – Gabula András Nagy szakácskönyvéből származik, „Görög csibefasírt paradicsomszószban” néven szerepel. Így eredeti változatában már többször elkészítettem, és nagyon-nagyon finom! Azonban mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lenne, ha egyszer csak a fasírtokat készíteném el, paradicsomszósz nélkül? Most Szilveszter előtt eljött az idő, hogy ezt kipróbáljam. Jó kis könnyű, szinte diétás fasírtgolyókat kaptam eredményül.Hozzávalók: 500 g darált csirkehús (nálam csirkemell), 1 közepes fej lereszelt vöröshagyma, 2 ek finomra vágott petrezselyem zöldje, ½ tk só, bors ízlés szerint, 1 tojás, és annyi zsemlemorzsa (vagy ehelyett lehet búzakorpa is), amennyivel jól formázhatóvá válik a masszaTovábbá: étolaj /olívaolaj a sütéshezA darált húshoz reszeljük hozzá a hagymát, adjuk hozzá a fűszereket, a tojást, és jól keverjük össze. Adagoljuk hozzá a zsemlemorzsát (vagy búzakorpát) addig, amíg formázhatóvá nem válik a keverék. Vizes kézzel söndörgessünk kisebb golyócskákat a masszából, és serpenyőben a felhevített olajon süssük meg őket annyira, hogy kapjanak egy kis piros színt. Ezután szedjük ki a golyókat egy tálba, konyhai törlőpapírral itassuk fel a fölösleges olajat róluk. Majd helyezzük őket egy olajjal enyhén kikent jénai tálba, és tegyük a sütőbe (én a tál tetejét lefedtem alufóliával). Addig sütjük így a golyókat, míg jó puhák lesznek, és szép színük lesz. Természetesen az olajban is kisüthetjük készre a fasírtokat, én azért választottam a tepsis megoldást, mert így talán kevesebb olajat szívott magába az étel.Rizskörettel, zöldsalátával, vagy franciasalátával, még melegen tálaljuk. Én egy kis reszelt sajtot is szórtam a tetejükre, és pálcikára szúrtam őket, így vendégvárónak is megteszi.Jó étvágyat hozzá!-Zsuzsa-