Diós-áfonyás mini isler

  • 2014.12.07.
  • 7

A recept a Nők Lapja Konyha karácsonyi Desszert kiadványából származik, annyi változtatással, hogy az eredetiben meggylekvár a töltelék. Én viszont a megmaradt áfonyalekvárból tettem bele, de így is nagyon finom volt.Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):7 dkg porcukor, 20 dkg liszt + a nyújtáshoz, 6 dkg darált dió, késhegynyi őrölt fahéj, 14 dkg hideg vaj vagy margarin, 1 tojássárgája. Tölteléknek 16 dkg lekvár, a bevonathoz pedig 10 dkg étcsokoládé, 2-3 ek étolaj, díszítésnek néhány negyed dióA tésztához a cukrot, a lisztet, a darált diót és a fahéjat kimérjük egy tálba, majd a kockára vágott hideg vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát, amiből aztán cipót formálunk, és folpackba csomagolva legalább egy fél órára hűtőbe tesszük pihenni.Ha letelt a pihenési idő, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mindegyik korongnak legyen párja. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól kellő távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük.A korongokat összepárosítjuk, megkenjük az egyik felét lekvárral és összetapasztjuk a párjával. Ha megtöltöttük mindet lekvárral, felolvasztjuk a csokoládét az olajjal vízgőz fölött vagy mikróban. Az islereket belemártjuk a csokoládéba, és rácsra tesszük (én spórolósan a tetejüket kentem csak meg, így legalább nem úsztam nyakig a csokoládéban).Amíg még nem kötött meg teljesen a bevonat, az islerek tetejét egy-egy negyed dióval díszítjük. Egy éjszakára hideg helyre tesszük, másnapra szépen megpuhul a lekvártól.-Zsuzsa-