Sütőtökös sajttorta karamellával

  • 2014.10.24.
  • 7

A hétvégi sütögetésem eredménye ez az "ősziesített" sajttorta. Ajánlom mindenkinek, még azoknak is, akik esetleg nem nagy rajongói a sütőtöknek!Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):15 dkg sült sütőtök püré,
25 dkg keksz,
10 dkg olvadt vaj,
50 dkg krémsajt,
10 dkg cukor,
1,5 dkg liszt vagy keményítő,
17,5 dkg (1 doboz) tejföl,
2 egész tojásReszelt narancshéj, mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj + őrölt szegfűszeg), Bourbon vaníliás cukorElőször is vágjuk fel a sütőtököt kisebb darabokra, sütőpapírral kibélelt gáztepsiben süssük meg őket, majd hagyjuk hűlni. Ha már eléggé kihűltek, 3-4 darabnak vágjuk le a héját és kaparjuk ki a puha húsát. Kb. 15 dkg tökpürére lesz szükségünk. (Én krumplinyomóval pürésítettem, de használhatunk botmixert is, csak azt macerásabb utána elmosni.)Helyezzünk sütőpapírt egy 20 cm-es tortaforma aljába. Daráljuk le a kekszet egészen finomra, olvasszuk meg a vajat, majd keverjük hozzá a darált kekszhez. Az így kapott masszát nyomkodjuk egyenletesen elosztva a tortaforma aljába. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és kb. 10 percig süssük, majd tegyük félre hűlni. A krémsajtot, a cukrot, a lisztet vagy keményítőt, a tejfölt és a tojást alaposan keverjük össze. Ízlés szerint adjuk hozzá a vaníliás cukrot, reszelt narancshéjat, fűszereket.
Ezt a masszát fokozatosan keverjük hozzá a sütőtökpüréhez, hogy szép sima, selymes krémet kapjunk. Öntsük a krémet a tortaformába a kekszalapra, és toljuk be az előmelegített sütőbe. Süssük alacsony fokozaton kb. 60-70 percig. Akkor lesz jó, ha a közepe még remegős, pudingszerű, de a széle már szilárdabbnak tűnik. Hagyjuk fokozatosan kihűlni. A legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.Díszítsük a sajttortát tejszínhabbal, és készítsünk hozzá karamellát a következő módon:Hozzávalók: 100 g barnacukor, 30 g víz, 20 g méz, 40 g vaj, 100 g tejszín Tegyük egy kisebb lábasba a cukrot, a mézet és a vizet, és keverés nélkül, közepes láng fölött karamellizáljuk. Mérjük ki egy tálkába a vajat és a tejszínt, és mikróban olvasszuk össze őket. Ha a karamellánk szép aranybarna, öntsük hozzá a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett 1-2 percig főzzük még.A tortaszeleteket a karamellával meglocsolva kínáljuk. Jó étvágyat!
-Zsuzsa-