Pljeskavica házi hamburgerzsemlében - Szerb különlegesség

  • 2014.10.02.
  • 4

Múlthéten megemlítettem a szerb évfolyam társamnak és a kedves lakótársának akik a felettem elvő lakásban laknak a társasházban, hogy szeretnék kicsit nemzetközi vizekre evezni és bemutatni pár szomszédos ország nemzeti ételét.
Ezen az ötleten felbuzdulva a lányok a héten hoztak nekem otthonról "pljeskavica" húst és meg is hívtak engem szerda estére
vacsorára. Nagy örömömben sütötem is hozzá házi hamburgerzsemlét, természetesen a nagyi mindenttudó szakácskönyve ehhez is hamisíthatatlan recepttel szolgált!A lányok elmondása szerint a húspogácssa többféle húsból tevődik össze és már alapból be van fűszerezve, így ezzel nem lesz gondunk az elkészítés során!A húspogácsak hozzávalói: 6 db-hoz30 dkg finomliszt1 dl tej1dl olíva olaj1 dl joghurt2,5 dkg élesztő2 tojás(egyik a kenéshez)2ek cukor1tk só1 cs. sütőpor5g szezámmagElkészítés:A tejet cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig pihenni hagyjuk, hogy feljöjjön addig borítsd a lisztet a sütőport és a sót egy nagy tálba. Az élesztős tejet egy kis tálban keverjük el az olíva olajjal és a joghurttal. A tojást habverővel egy tálvan 2-3 perc alatt habosra verjük és a lisztbe öntjük, majd a joghurtos részt is beleöntjük és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már szép fényes és elválik az edény falától akkor takarjuk le egy ruhával és körülbelül egy óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát.A megkelt tésztát átgyúrjuk és 6 egyenló részre vágjuk, majd kis zsemle formákat készítünk belőle. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és egymástól 5-6 cm távolságra elhelyezzük őket, majd begyújtjuk a sütőt. A tepsit tegyük a sütő tetejére és így amíg felmelegszik (kb. 10 perc ) még kel egy kicsit a tészta. Amíg kel addig a másik tojással szépen kenjük le őket mindehol, hogy szép barna puffancsokat kapjunk. A tetejére szórjuk a szezámmagot.
Majd 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük őket.És igaz most csak 4et sütöttem, de az eredmény szerintem magáért beszél, csodaszép és fonom zsemléket kapunk végeredményként.A belevalók nálunk a szokásos módon lila és vöröshagyma, paradicsom, sajt, saláta, ketchup, majonéz, mustár és a
pljeskavica.
Nagyon finomat alkottunk ez meg kell mondjam! Másnak is csak ajnlani tudom! Nyilván sima hamburgerhússal is tökéletes lett volna, de most kicsit megreformáltuk a receptet. :)Ezúton is köszönöm a meghívást !Jó szórakozást az elkészítéshez!- Palkó -