Makaron töltelékek

  • 2014.10.03.
  • 5

Korábbi bejegyzésemben leírtam a makaron receptjét, most néhány ötletet adok a makaronok megtöltésére.Mivel a makaron töményen édes sütemény, ezért érdemes olyan tölteléket választani hozzá, amely egy kis kesernyés, savanykás ízt ad neki. Például:Étcsoki ganache: 100 ml tejszín, 100 g 60-70%-os étcsokoládé.A tejszínt felforraljuk, ráöntjük az összetördelt csokira, simára keverjük. Szobahőmérsékletre hűtjük. Ugyanezt elkészíthetjük fehércsokival is.Makaronok citromkrémmelCitromkrém (lemon curd): 3 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, 60 ml frissen facsart citromlé, 120 g cukor, 20 g étkezési keményítő, 50 g vajA tojássárgákat, a citromhéjat, a citromlevet, a cukrot és a keményítőt lábosba mérjük. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy besűrűsödjön, de ne forraljuk fel. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, és jól behűtjük. Ugyanezt citrom helyett naranccsal is elkészíthetjük.Sós karamella: 100 g kristálycukor, 30 g víz, 20 g méz, 40 g vaj, 100 g tejszín, csipet só.Egy kisebb lábasba tesszük a cukrot, a mézet, és a vizet, és keverés nélkül, közepes láng fölött karamellizáljuk. Egy tálkába tesszük a vajat és a tejszínt, és mikróban összeolvasztjuk őket. Ha a karamellánk szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett 1,5 percig még a tűz fölött főzzük. Ha sós vajat használtunk, akkor nyilván nem szükséges hozzáadni a csipetnyi sót, de ha natúr vajjal dolgoztunk, akkor keverjük azt is hozzá.Természetesen készíthetünk vajas vagy mascarponés krémet is a makaronokhoz, de mint feljebb írtam, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl édes a krémünk, mert az ízek úgyis összeérnek majd. Készíthetünk kávés és gyümölcsös krémeket is, ízesíthetjük a makaront fűszerekkel (pl. az étcsokoládés tölteléket megbolondíthatjuk egy kevés chilivel), sőt alkoholos italokkal is (pl. kókuszlikőrrel)!A pihentetési időrőlMiután megtöltöttük a makaronokat, természetesen azonnal is fogyaszthatjuk őket, de ha valaki igazán tökéletes ízélményre vágyik, javaslom, hogy várja ki a 24 órás pihenési időt. Ennyi idő alatt ugyanis kellően összeérnek az ízek a süteményben, és a ropogós-ragacsos makaronhéj is felpuhul. Ez a sütemény másnapra, harmadnapra sem veszít a minőségéből, sőt egyre finomabb lesz! J A tárolásáról még annyit, hogy én lezárt műanyagdobozban szoktam a hűtőbe tenni, így nem veszi át a hűtőben lévő illatokat, nedvességet. Tálalás előtt egy órán át szobahőmérsékleten tartom.+ Makaron a szupermarketből?Persze kétségtelenül a házi készítésű makaron a legjobb, de mivel én igencsak kíváncsi és kísérletező kedvű ember vagyok, szívesen megkóstolom azt is, amit nem én sütöttem. A Lidl áruházban csütörtöktől francia hét van, ott sikerült lecsapnom ezekre a szép színes makaronokra. A doboz 12 db makaront tartalmaz: csokoládés, pisztáciás, kávés és málnás ízesítésűt. Ezek gyorsfagyasztott makaronok, amelyeket úgy tudunk fogyasztásra alkalmassá tenni, hogy kb. 2 órán át hagyjuk a hűtőben felengedni őket. Nekem nagyon ízlettek a Lidl makaronjai, megéri tenni velük egy próbát, ha az üzletben összefuttok velük!-Zsuzsa-