Galette - Édes változat

  • 2014.10.09.
  • 0

Egy korábbi bejegyzésben leírtam már nektek a
galette alapreceptet, amit egy kis módosítással és apróbb trükkökkel édes finomsággá alakíthattok át! Mind látványvilágban, mind ízében fantasztikus lesz ezt megígérem nektek!Két különböző feltéttel is kipróbáltam, hogy megírhassam nektek a tapasztalatomat velük és megmondom őszintén jól szerepeltek! A lekváros és a pudingos változat is egyben maradt nem folyt szét, szóval bátran merem ajánlani őket bárkinek!Hozzávalók a tésztához: (8 db)50 dkg liszt25 dkg vaj20 dkg tejföl1ek cukor2ek barna cukor a szélére1 tojás megkenniPuding vagy sűrű lekvárValamilyen gyümölcsElkészítés:Ezekből a hozzávalókból nagyon szép egynemű vajas tésztát tudsz gyúrni egy nagyobb tálban a kezeddel, amiből próbálj egyforma golyókat formálni a kezeddel, majd tedd fél órára a hűtőbe őket, hogy összeálljon rendesen a tészta.Mielőtt majd dolgozol vele, a kezeddel gyúrd át őket, hogy a vaj felolvadjon minimálisan és tudd nyújtani őket.Kb. fél cm vastag nagyjából kör alakú kis (
20 cm átmérőjű ) korongokat kell kapj belőlük amiket az alábbi feltétekkel készíthetsz:1. Málna pudingos - ŐszibarackosA pudingtól először kicsit tartottam, mert megmondom őszintén féltem, hogy ha a kész pudingot visszateszem a sütőbe elfolyik, de szerencsére a visszahajtogatott szélek megakadályozták a tepsiben való elterjeszkedését, így pont olyan kis korongokat kaptam amilyet elképzeltem az elején :) Itt a puding színe elég föndöntúli neonrózsaszín lett a sütés után, de az íze kárpótol ezen kis furcsaság miatt :)2. Vörösbor lekváros - EpresItt a lekvár lehetőleg minél sűrűbb legyen, hogy véletlenül se follyon ki a tészta szélén ha sül.A tészta szélét kb 2 cm széles körben hagy feltét nélkül, és ezt a részt hajtsd vissza majd "csipkedd" be az ujjaddal, kend meg tojás sárgájával és szórd meg barna cukorral, hogy aranybarna színű
legyen a széle, így még gusztusosabb !Én gáz sütőben max fokozaton középső sütésen 12 perc alatt készre sütöttem őket, de amint a széle szépen megsül már veheted is ki, mert ennyi idő alatt a többi része is megsült mivel vékony a tésztája.Jó étvágyat kívánok hozzá!- Palkó -