Napraforgó

  • 2014.09.03.
  • 4

Most egy sós finomság receptjét osztom meg veletek. A napraforgó gyakran készül nálunk, és általában nem szoktuk variálni, sonkával, hagymával és sajttal készítjük, de a kreatívabbak tovább kísérletezhetnek a töltelékkel. Úgy kell elképzelni, mintha egy töltött pizza lenne. Nagyon finom és kiadós, akár reggelire vagy tízóraira is!Hozzávalók:A tésztához: 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 140 g tejföl, 3 ek. olaj, 1 tk. só, 1 ek. cukor, kb. 150 ml víz, 2 dkg élesztő, + 1 tojás a lekenéshezTöltelékhez: 10 dkg sonka vagy szalámi, 1 vöröshagyma (illetve ízlés szerint), kb. 1 pohár tejföl 1 tojássárgájával kikeverve, jó maréknyi reszelt sajt, só, borsTetejére: tetszőleges magok (szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.)A tészta hozzávalóiból a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Közben a hagymát a sonkával /szalámival késes aprítóban összevágjuk, és a töltelék többi hozzávalójával összekeverjük. A tészta megkeléséig hűtőbe tesszük.Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen két részre osztjuk. Az egyik felét gáztepsi nagyságú kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ezt a műveletet a legegyszerűbben úgy tudjuk elvégezni, ha a sodrófára feltekerjük a tésztát, majd óvatosan ráterítjük a tepsire. Megkenjük a tésztát a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a töltelékes tésztát. A széleit kissé összenyomjuk.Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk arra, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a „napraforgó” közepe. Egy éles késsel vagy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk. Ilyenkor óvatosan kell dolgoznunk, mert a puha tészta a bőséges töltelékkel könnyen elszakadhat! Ha készen vagyunk a művelettel, akkor ezzel megkaptuk a napraforgó „szirmait” is.Kb. 30 percig még hagyjuk pihenni, majd egy felvert tojással kenjük le. Szórjuk meg magokkal, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha már szép színe van, elzárhatjuk a sütőt, és hagyjuk a süteményt hűlni.-Zsuzsa-

Címkék

Napraforgó