Bolinhos de Bacalhau (portugál tőkehalas-burgonyapürés sült...

  • 2013.11.02.
  • 4

Bolinhos de Bacalhau (portugál tőkehalas-burgonyapürés sült fánkocskák)
Cod fish cakes (Fried cakes of salted cod fish and potatoes puree with parsley - Portuguese recipe)

Ennek az adagnak körülbelül a felét sütöttem ki, a másik felét pedig készre formázva - egy műanyag tálcára téve - egyesével lefagyasztottam. Utána zacskókba tettem őket, legközelebb már csak elő kell venni és kisütni. Remek vendégváró falatkák, vagy kellemes előétel lehet belőle. Friss salátával vagy zöldségtállal főételként is fogyasztható.A portugáloknál azonban ez egyfajta petisco (sós snack), csakúgy mint a tőkehalas patanisca. Kávézókban, sörözőkben egyaránt fellelhető, de részese szokott lenni nagyobb családi vagy baráti összejöveteleknek is. Jól csúszik sör mellé. Recept:Hozzávalókkb. 250 g előkészített, kiszálkázott tőkehal (én sóban szárítot tőkehaldarabokat használok, amiket előzőleg 2 napon keresztül sűrűn váltogatott, jéghideg vízben áztatok, majd felhasználás előtt leforrázom és lefedve állni hagyom 20-25 percig)50 g vöröshagyma és 2 gerezd fokhagyma finomra aprítva1 db babérlevél500 g újburgonya megfőzve, pürésítvekb. 0,5 dl édes portói1 nagy maréknyi petrezselyemőrölt fekete bors és szerecsendió2-3 db tojás (150 g) - szükség szerintolívaolaj a sütéshezElkészítés
A finomra aprított hagymákat a babérlevéllel együtt futtassuk meg egy kis olívaolajon, keverjük hozzá az előfőzött, kiszálkázott és apró daradokra szedett tőkehalat, ízesítsük őrölt szerecsendióval és fekete borssal.
Egy nagy tálban keverjük össze a burgonyapürével, öntsük hozzá a portóit és adjunk hozzá 2-3 enyhén felvert tojást. A darabszám a tojások méretétől függ, a lényeg, hogy kicsit se legyen folyós állagú a keverék, maradjon olyan szilárd, hogy megálljon benne a kanál.
Keverjünk hozzá egy jó nagy maréknyi friss, finomra aprított petrezselymet is.
Egy serpenyőben hevítsünk fel némi olívaolajat, majd két kanál segítségével formázzunk ovális formákat a halas-burgonyás keverékből. Süssük mindkét oldalukat aranysárgára. Eredetileg dundi formájúak. Én egy kicsit laposabbakat készítettem belőlük, így elég volt kevesebb olívaolaj a sütéshez.
Papírtörlővel alaposan itassuk le a fánkocskákról a felesleges zsiradékot.
Megjegyzés: Meg lehet próbálni fagyasztott tőkehalfiléből is az elkészítését, de akkor ne felejtsük el megsózni!