Bacalhau com arroz à Portuguesa - Rizses tőkehal portugál módra

  • 2013.06.19.
  • 1

Ennek
a már duplán kipróbált portugál tőkehalas receptnek több szempontból is köze van a Tarka Bárkához, és az írónőjéhez; Gabához.
1. Amikor első alkalommal készítettem, akkor azt a paradicsomszószt használtam fel hozzá, amit Gaba készített, és extraként kaptam tőle a születésnapi receptversenyükön nyert ínycsiklandó ajándékok mellé. 2. Ugyanazon a portugál tálon fotóztam ezt az ételt, mint amin a nyertes lazacos spenóttekercset is. 3. Az „Együnk halat!” nevű csoportban, az elé a kihívás elé állította a vállalkozó szellemű halrajongókat, hogy egy éven keresztül
készítsünk havonta egy-egy halételt, és osszuk meg az oldalon. Én ezzel a recepttel kezdek, és úgy döntöttem, hogy olyan 12 db
portugál tőkehalas receptet fogok készíteni, amelyek még nem szerepelnek a blogon. (Lehet, hogy már észre is vettétek, hogy időközben összegyűjtöttem egy újabb aloldalra a blogon már megtalálható portugál receptjeimet magyarul.)Ez a rizses tőkehalas étel a nekem leginkább tetsző, legeredetibb
2012-es kiadású portugál receptkönyvből származik. Az eredeti szövegét az első portugál gasztronómus, a Portugál Gasztronómiai Társaság alapítója; az álnevén ismertebb Olleboma, vagyis
António Maria De Oliveira Bello írta 1936-ban. Az álnév érdekessége, hogy a gasztronómus visszafelé olvasott nevéből és kezdőbetűiből
keletkezett: „Olleb” - Bello, „O” - Oliveira, „M” - Maria,
„A” - António.A könyv szerkesztői joggal
tüntették fel a hátlapon, hogy minden portugál konyhában helye van,
és hogy a regionális portugál konyha autentikus bibliája. Tényleg így van. Alapvető olvasmány mindenkinek, aki szereti és főzi a
portugál ételeket, legyen portugál háziasszony, vagy sem.Hozzávalók500 g előkészített*, kiszálkázott és laskáira szedett tőkehal (a sóban szárítottból)2 csésze (2,5 dl-es) rizs3 csésze hallé (ami lehet a tőkehalhoz felhasznált víz vagy halalaplé)4 dl sűrű
paradicsomszósz vagy ekkora űrmértékű friss, lédús paradicsom, vagy hámozott-kockázott konzerv paradicsom2 gerezd fokhagyma350 g vöröshagyma vagy póréhagyma felkarikázva (ha száras a hagyma, akkor mehet
az ételbe
zöld
részével együtt - szerintem sokkal ízletesebb lesz)ízlés szerint 30-50 g vaj, plusz egy kis olívaolaj keveréke Én „kecskevajat”
- a pasztőrözött kecsketej felszínén keletkezett hártya, hűtőben megszilárdulva -
használtam, mert éppen volt kéznél. frissen őrölt fekete bors(tengeri só, amennyiben nem sóban szárítótt tőkehalat használunk)a tálaláshozfőtt tojás ízlés szerint feldarabolvavajon pirított kenyérmorzsa (én a négymagvas
mindennapi kenyerünkből készítettem)friss fejes saláta fehér balzsamecettel vagy gyöngén párolt spenót - opcionálisElkészítés1 A hal előkészítése után főzzük meg a rizst: egy kis olívaolajon futtassuk meg a fokhagymagerezdeket, üvegesítsük meg rajta a rizst, öntsük fel a hallével és pároljuk al dente-re. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl, mert a sütőben tovább párolódik.2 A (kecske)vaj és olívaolaj keverékén fonnyasszuk meg a hagymakarikákat, ízesítsük borssal. Tegyük félre.3 Melegítsük meg a paradicsomszószt, és azt is borsozzuk meg kissé, illetve ha nem túl sós a felhasznált tőkehalunk, akkor sózzuk is meg egy kicsit.4 Egy megfelelő méretű hőálló tálban (én
egy 10 cm magas, 20 cm-es átmérőjű mázas cserépedényben készítettem,
amibe éppen belefért a receptben megadott mennyiség)
rakjuk egymásra a rétegeket: alulra egy sor rizs, erre a hagyma 1/3-a, aztán 1/3 tőkehal, majd a paradicsomszósz 1/3-a, s ismét egy sor rizs. Lehetőleg 4 réteg rizs közé kerüljön 3-3 réteg a többi hozzávalóból.5 180°C-os sütőben süssük körülbelül fél órán keresztül. Ezalatt készítsük el a vajban pirított kenyérmorzsát és főzzük meg
a tojásokat.Tálaljuk a rizses tőkehalat morzsával, főtt tojással. Jól illik mellé valamilyen friss zöldsaláta-keverék vagy
serpenyőben fonnyasztott
spenót.Megjegyzés: A kenyérmorzsát és a főtt tojást nem érdemes elhagyni, mert hihetetlenül jól kiegészítik a fogást. A hagymaszárak szerintem nagyot dobnak az ízeken, lehetőség szerint kerüljön bele az is.Tipp: *A sóban szárított tőkehal előkészítése: alapos és többszöri jéghideg vízben való kiáztatás után tegyük a halszeleteket egy hőálló tálba és öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Fedjük be, és hagyjuk így állni 20-30 percig a halszeletek vastagságától függően. Utána ki lehet szálkázni, feldolgozni. Nem kell előfőzni. Ezt a trükköt a feljebb említett könyvből tanultam. Sokkal ízletesebb lesz így a tőkehal és egyáltalán nem szárad ki.Portugál recept, portugál konyha