Ízletes sült nyúl zöldfűszeres aszaltparadicsom-raguban, rigatonival

  • 2013.04.27.
  • 5

Ez az egyik kedvenc ételtípusom; mindent bele,
aztán be vele a sütőbe! Ugyan nem egy tízperces étel, de a vele való tényleges munka körülbelül fél órát vesz igénybe. A többit a sütő elvégzi. Nem kell kevergetni, sem forgatni. Kezdő és haladó (húsevő) konyhatündéreknek is biztosan be fog jönni.Én egy éppen akkora méretű mázas, fedeles cserépedényben készítettem, amekkorában a felsorolt hozzávalók éppen elfértek. A folyadék csak a húsok háromnegyedéig ért, szándékosan nem öntöttem fel teljesen, hogy jó sűrű szósz kapjak. Szerencsére sikerült is eltalálnom. Akinek nem lenne ilyen céleszköze, az jénaiban is készítheti, de akkor alufóliával jól le kell fedni a sütőedényt, hogy ne tudjon az étel
sütés közben keletkező gőze elillanni.Hozzávalókkb. 4-6 adaghoz1,25 kg konyhakész házinyúl feldarabolva3 dl fehérbor és/vagy rozé (nálam most fele-fele arányban)1 dl víz1 db nagyobb (kb. 130 g) vöröshagyma durvára darabolvafél fej fokhagyma gerezdjeire szedve, meghámozvabő 2 maréknyi aszalt paradicsomnarancs- vagy citromhéjas tengeri sófrissen tört fekete és fehér borsegy maréknyi rozmaring és kakukkfű (én az utóbbiból kétfélét használtam; hagyományosat és citromillatút)2 db babérlevél8 db medvehagymalevél (el is hagyható)frissen reszelt szerecsendió1/2 biocitrom reszelt héjarigatoni vagy más tészta al dente-re főzvefrissen reszelt parmezánElkészítés1 Sózzuk és borsozzuk meg a húsokat. Helyezzük egy hőálló tál aljára a hagymák, az
aszalt paradicsomok és a zöldfűszerek felét.
Fektessük rá a húsokat,
majd tegyük köré/rá a többi hagymát, paradicsomot, zöldfűszereket és a babérleveleket. Öntsük fel a borral - vagy borokkal - és a vízzel, fedjük be az edényt és toljuk 200°C-os sütőbe. 2 Süssük nagyjából másfél órán keresztül, vagy míg a hús megpuhul. Félidőben vegyük vissza a hőmérsékletet 175°C-ra.3 Ha elkészült, egy szűrőlapáttal emeljük ki egy tálra a húsokat, vegyük ki a babérleveleket, és ha fás szárú rozmaringot vagy kakukkfüvet használtunk, akkor azokat is. Hagyjuk kissé hűlni, miközben főzzük meg a tésztát.4 Csontozzuk ki a húsokat, s szedjük őket kisebb, „villányi” darabokra. Botmixerrel pürésítsük a
boros-paradicsomos-hagymás húslevet. Aprítsuk bele a medvehagymát is, ha van kéznél, reszeljünk bele egy kis szerecsendiót és
citromhéjat, s ellenőrizzük az ízesítést. Keverjük hozzá a húst.Tálaláskor hintsük meg reszelt parmezánnal, és kínáljunk mellé friss salátát is. Akár ehető virágokkal feldobva.