Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve

  • 2013.03.13.
  • 9

Ez a sós lepény nagyon jó alternatíva maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora. A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában
kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni.Hozzávalók200 g dinsztelt vöröshagymás főtt, áttört burgonya (sóskamártás mellől maradt)200 g teljes kiőrlésű tönkölylisztegy kisebb tojás (40 g)narancshéjas tengeri só300 g serpenyőben átsütött lazac kiszálkázva, laskáira szedvekb. 100 g (vagy ízlés szerint) tyúkhúr és zsenge csalánhajtás / vagy medvehagyma, komlóhajtás, ami éppen van150 g lágy
natúr kecskesajt (morzsolható állagú)narancshéjas tengeri só*frissen reszelt szerecsendió2 db kisebb tojás (80 g)Elkészítés1 Keverjük össze a
vöröshagymás burgonyát és a
lisztet, üssük bele a tojást, ízesítsük egy kis sóval és gyúrjunk belőle tésztát. Vajazzunk ki vékonyan egy 18 cm átmérőjű piteformát és béleljük ki a tésztával. 175°C-on süssük elő 20 perc alatt, a sütő középső rácsán.2 Közben készítsük el a tölteléket. Mossuk át alaposan a csalánt és a tyúkhúrt, és
csepegtessük le. Hevítsünk fel egy serpenyőt szárazon, majd dobjuk rá a zöldeket 1-2 másodperc erejéig. Forgassuk át és vegyük ki gyorsan a serpenyőből. 3 Morzsoljuk hozzá a kecskesajtot, ami ha nem sós, akkor sózzuk is meg egy kicsit és reszeljünk bele szerecsendiót. Keverjük hozzá az aprított lazachúst és a tojásokat, majd keverjük alaposan össze.4 Öntsük a keveréket az elősütött burgonyalepényre és süssük további 20-25 percig.Hidegen és melegen is egyaránt finom.* A narancshéjas tengeri sóhoz kezeletlen héjú narancs héját reszeljük vagy vágjuk vékonyka csíkokra - a fehér része nélkül - keverjük össze tetszés szerinti sóval, zárjuk egy jól zárható üvegcsébe és érleljük néhány hétig. Én mindig tengeri sót használok, és bármely más citrushéjjal remekül működik, de készítettem már felszeletelt kumqvattel is. Halakhoz, húsokhoz és vegetáriánus ételekhez is szívesen használom.