Spenótos-marhahúsos lasagne light

  • 2013.02.27.
  • 4

Szeretem a lasagnékat, van is már itt a blogon egy fantasztikus
halas, medvehagymás-tőkehalas,
tonhalas, húsos és
zöldséges is. És majdnem megfeledkeztem a
fenséges
gombás-kakukkfüves csalánlasagnéról! Ez a mostani
abban különbözik az elődjeitől, hogy valamivel
könnyedebb változat, mert nem tettem bele
besamelmártást, helyette natúr joghurtot használtam.
Erősen gondolkozom, hogy melyiket szeretjük jobban a felsoroltak közül, de nem tudok dönteni. Más-más ízvilág,
és mindegyik nagyon finom - túlzás nélkül. Válogassatok közülük kedvetekre!Hozzávalók8 adaghoz575 g marhahús ledarálva (nálam most fehérpecsenye volt)220 g sárgarépa apró kockákra vágva2 nagy gerezd fokhagyma és 125 g vöröshagyma finomra aprítva5 ek paradicsomszósz2 dl száraz vörösborfriss vagy fagyasztott bazsalikom, tengeri só, frissen tört fehér borsolívaolaj500 g fagyasztott vagy
frissen blansírozott spenót (frissből kb. 1 kg kell)750 g ricottafrissen reszelt szerecsendió2 db tojás200 g (zsírszegény)
natúr joghurt kb. 400 g / 15 lap lasagnereszelt parmezánElkészítés1 Készítsük el a ragut: a hagymákat fonnyasszuk meg némi olívaolajon, dobjuk rá a sárgarépakockákat és pároljuk néhány percig. Keverjük hozzá a darált húst és időnként megkevergetve addig főzzük, míg kifehéredik. Öntsük fel a borral, keverjük össze, majd 2 perc múlva adjuk hozzá a paradicsomszószt, egy nagy maréknyi bazsalikomot, sót és borsot. Forraljuk fel, fedjük be fedővel, és közepes hőfokon főzzük kb. 1 órán át, vagy míg a hús kellőképpen megpuhul. Időközben az elfőtt levet vörösborral vagy vízzel és
kevés
pótoljuk, ne legyen száraz a ragu.
A főzés befejezte előtt tegyünk még néhány bazsalikomlevelet is bele.2 Ha friss spenótot használunk, akkor blansírozzuk, és csepegtessük le. Ha fagyasztottat, akkor kiolvasztás után úgyszintén csepegtessük le, de fogjuk fel a levét.3 Keverjük össze a ricottát a natúr joghurttal és ízesítsük egy kis sóval, kevés borssal és friss szerecsendióval. Ne a bors, hanem inkább a szerecsendió legyen a domináns.4 Egy (vagy több kisebb) hőálló tál aljára öntsünk egy kis vizet, amit a spenót lecsepegtetéséből félretettünk. Béleljük ki a tál alját a tésztalapokkal, merjünk rá egy réteg marharagut, erre egy réteg joghurtos ricottát, és egy adag spenótot. Majd ismét tészta következik, és az előző töltelék. Én csak kétsoros lasagnét készítettem, de
ízlés szerint lehet belőle
3 rétegű is. A lényeg, hogy legfelülre tészta kerüljön, amire öntsünk egy keveset a spenót levéből, tegyünk rá egy vékony réteg joghurtos ricottát, végül reszeljünk a tetejére parmezánt.Lefedés nélkül süssük készre 190°C-on a középső rácson, körülbelül 45 perc alatt.Tipp: Le is lehet fagyasztani, ha nincs egyszerre elfogyasztva ez a mennyiség.