4 éves a blog, megvan az újévi nyereményjáték nyertese, és egy üdítő tartelette-recept

  • 2013.01.16.
  • 6

Olyan mintha csak tegnap kezdtem volna a blogírást, pedig éppen ma 4 éve, hogy megíródott az első bejegyzés. Nem szoktam különösen ünnepelni a blog szülinapját, de most jó ötletnek bizonyult az újévi nyeremény játék kapcsán. Nem tudom, hogy észrevettétek-e már, hogy egy kis frissítést végeztem a blog hátterén és a fejlécén, és az aloldalak átkerültek az oldalsávba, ami hamarosan egy újabb aloldallal, a házilag készült krémekkel fog bővülni.Tegnap éjfélig 16 vállalkozó kedvű Olvasó, 19 blogról választott receptet készített el, és
küldte el
nekem a lefotózott végeredményt. Nagyon szépen köszönöm az érdeklődést, és hogy vettétek a fáradságot megsütni vagy megfőzni valamelyik ételt - vagy ételeket - a blogról. Nagyon jó így viszontlátni
néhányat a receptjeim közül, és tudni, hogy azok másnál is működnek, tehát az egyes recepteknél az alapanyagok mennyiségét és a leírást is elég jól sikerül átadnom, így
nem
csak nálam van meg a sikerélmény. :)Főként a desszertek
és a kelt tészták voltak a népszerűek, de 4 db sós étel is érkezett.És most jöjjön, aminek jönnie kell! Íme a játék résztvevői és az általuk
kiválasztott receptek, a sorszámuk,
és a nyertes is:1.
Baráth Zsuzsa - portugál csokimousse 2. Hajni és Zoli - olívás-fetás muffin3. Marisz - étcsokoládéval, vörös áfonyával és mandulával töltött csavart kalács4. Andrea - fahéjas hot cross buns5. Bernadett - spenótos pulykamellfilé6. chriesi - gesztenyefagyi7. Anita - keksz bármiből, bármikor,
egyszerűen8. Era - csacsihal-soufflé búzacsírás palacsintában9. Kisildi - portugál édes sütőtökös kenyérkék10. Marika - tárkonyos nyúlleves11. Colors in the Kitchen - főzött vaníliapuding12. Kisildi - Bostrengo13. Rózsabors Marcsi - csokoládébrûlée14. Tünde - almás tekercs15. Marka - csokis-mandulás-fügés rudacskák16. Baráth Zsuzsa - Pasteis de Nata17. Baráth Zsuzsa - portugál kókuszos kenyér18. Flóra - csokis kekszkosárka19. Anna - portugál édes sütőtökös kenyérkékMindenkinek nagyon köszönöm a részvételt, Flórának pedig gratulálok a nyereményéhez!A receptNarancskrémmel töltött mákkosárkák (máktartelette-ek) hamvas szederrela tésztaalap kekszként megsütve, magában is nagyon jóa tésztát nem kell nyújtani a lenti mennyiségből én 6 db tartelette-et és 2 db 25 cm átmérőjű, 1,5-2 cm magas szélű tortát készítettem, szerintem kb. 20-22 db tartelette simán kijön belőle, attól függően, hogy milyen vastagon nyomkodjuk a formákbaha nem kezeletlen héjú citrusokat használunk, akkor sose használjuk fel a héjáttavaly ugyan lecsúsztam róla, de idén volt szerencsém beszerezni egy kis ládikóval Dolce Vita fantasztikusan édes szicíliai narancsszállítmányából, így most egy időre el vagyok látva fogyasztható narancshéjjalnarancscurd helyett citrom- vagy más gyümölcscurd is hasonlóan készíthetőa hamvas szedret én még az ősszel szedtem az erdőben, de bármilyen erdei (vagy nem erdei) bogyós gyümölccsel helyettesíthetőa lenti krém tartelette-ekben jobban működik, mert ha szeletelve van, akkor kissé lefolyik az alapról. Nagyobb méret esetén érdemes kevesebb narancslevet vagy több tojást, s vajat használni.Hozzávalóka tésztához100-100 g egész és darált mák (én kék és fekete mákkal is kipróbáltam, és jobban ízlik az előbbivel)300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima fehér, vagy más liszt ízlés szerint)100 g nádcukorpor100 g hideg vaj80 g (kb. 6-7 db) tojássárgája 1 db citrom kifacsart leve (ha kezeletlen héjú, akkor a reszelt héja is), vagy 1 dl 100%-os citromléa narancskrémhez (narancs-curd)5 db nagyob