Húsvéti kalács -nem csak húsvétra

  • 2017.04.24.
  • 5





Még húsvét előtt ígértem, hogy hozom a harmadik kipróbált osztrák ételt is. Zsemle méretű kalácsokat sütöttem, amit az osztrákok jégcukorral szórnak meg. Én egy részére dekorsót tettem, másik részét simán lekenve hagytam, mindenképp finom volt.


Hozzávalók (10 darabhoz): 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2
dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1,5-2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, 1 evőkanál rum, 1 mokkáskanál vaníliakivonat, csipet só; a
tetejére: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, jégcukor.




Elkészítése: 1,5 dl langyos tejben elkavarunk egy
teáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A lisztet a
sóval elvegyítjük. A tojássárgájához adjuk a citromhéjat, a maradék cukrot, a rumot, a vanília
kivonatot, összekavarjuk, a puha vajjal együtt a liszthez adjuk. Beleöntjük
az élesztős tejet, majd még annyi tejjel, amennyivel sima, puha tésztát kapunk,
megdagasztjuk. Letakarva 50 percig kelesztjük, ekkor 10 részre osztjuk. Kis
golyókat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol
helyezünk el. Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert
tojássárgájával, ollóval Y
alakban mélyen bevágjuk, és megszórjuk jégcukorral. A sütőt 180 fokra állítjuk,
amíg bemelegszik, hagyjuk kelni a tésztát, majd 20 perc alatt pirosra sütjük.

Címkék

Húsvét Kalács Kelt