Vaníliakrémmel töltött fánk

  • 2017.02.21.
  • 0






Hozzávalók (15 darabhoz): 30 dkg liszt, 7 dkg cukor,
1,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 evőkanál olvasztott vaj, 2 dl tej,
1 tasak vaníliás cukor, fél citrom héja, csipet só; a vaníliás krémhez: 4
tojássárgája, 3 dkg vaníliás pudingpor, 2 dkg liszt, 5 dl tej, 4 evőkanál
cukor, 1 teáskanál vanília kivonat; továbbá: olaj, vaníliás porcukor.




Elkészítése: A krémhez a tojássárgáját a cukorral
kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a pudingport, kevés hideg tejjel simára
kavarjuk. A maradék tejet felmelegítjük, a masszát beletöltve sűrűre főzzük.
Belekavarjuk a vaníliakivonatot és a tálat lefóliázva hagyjuk hűlni. 1 dl
langyos tejbe kavarjuk a cukrokat, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
felfutni. A liszthez adjuk a tojást, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a
reszelt citromhéjat, a sót, az élesztős tejet, majd összedolgozzuk még annyi
tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük, majd 15
részre osztjuk. Gombócokat formálunk, letakarjuk még 10 percig, majd forró
olajban pirosra sütjük. Papírra szedjük ki, mindenik oldalát késsel egy kissé
megvágjuk. Tortadíszítő zsákba töltjük a vaníliakrémet, a résen megtöltjük a
fánkokat, végül vaníliás porcukorral megszórjuk.