Kétféle töltelékes bejgli

  • 2016.12.13.
  • 9





Egy időben féltem a bejgli készítésétől, hogy nem sikerül, kireped a teteje. Szerintem mindannyian azt szeretjük, hogy ha időt szánunk rá, szép is legyen. Mindig csodáltam a nagyi bejglijeit, hogy abban bizony nem lehetett a tésztát látni, csupa töltelék volt, finom és szép. Megtörténik, hogy néha megreped bárhogy is figyelek mindenre, de van egy jó megoldás erre. Forrón, ahogy kivettem a sütőből óvatosan összenyomom a repedés mentén. Szépen kell találtatni és az úgy is marad.Kihűlés után lehet szeletelni.

Hozzávalók (3rúdhoz):50 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg zsír, 5 dkg
porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 dl hideg
víz, 0,5 dl hideg tej; a diós töltelékhez: 1 kis üveg meggylekvár, 15 dkg
darált dió, 2 evőkanál porcukor; a mandulás töltelékhez: 1 kis üveg baracklekvár,
1 narancs reszelt héja, 15 dkg darált mandula, 2 evőkanál porcukor; a tetejére:
1 tojás.




Elkészítése:
Az
élesztőre szórjuk a cukrot, a tejjel és a vízzel elkavarjuk. A sóval elkavart
lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk.A
liszthez adjuk a tojássárgáját, az élesztős keveréket és összegyúrjuk. Fóliába
csomagolva egy órát hűtőbe tesszük.
Külön
tálban a diót és a mandulát a cukorral elvegyítjük.
A tésztát három részre vágjuk, mindenik darabot 34x28 cm-es lappá nyújtunk.
A
tészta egyik felét megkenjük a meggylekvár harmadával, megszórjuk cukros
dióval.
A
baracklekvárba kavarjuk a narancshéjat, a tészta másik oldalát megkenjük vele
és megszórjuk mandulával.
Két
irányból, a közepe fele haladva felcsavarjuk, majd megfordítva sütőpapírral
bélelt tepsire tesszük.
Tojássárgájával
a tetejüket lekenjük, és hideg helyre tesszük, amíg teljesen megszáradnak.
A
tojásfehérjét kissé villával felverjük, a tekercsek tetejét lekenjük, és hideg
helyre tesszük, amíg megszárad.
Néhány
helyen megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt
pirosra sütjük.


Megjegyzés: Ha lágyabb a lekvárunk,
a sütés előtt egy órával keverjünk bele egy evőkanál búzadarát.