Juhtúrós pogácsa

  • 2016.10.20.
  • 5





Bármilyen sajtos, túros sós sütemény nyerő nálunk. Ez a pogácsa is hamar elfogyott.




Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg juhtúró, 10 dkg
vaj, 8 dkg zsír, 3 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 2,3 dl
langyos víz; a tetejére: 1 tojás, dekorsó, pirospaprika, köménymag.




Elkészítése: Kovászt készítünk 4 evőkanál lisztből,
az élesztővel, a vízzel és 15 percet hagyjuk állni. A juhtúrót belemorzsoljuk a
megmaradt lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a zsírt, a tojássárgáját, a sót, a
megkelt kovászt és puha, nem ragacsos tésztát dagasztunk. Letakarva 45 percet
kelesztjük, majd ujjnyi vastag lappá nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapíros
tepsire rakosgatjuk, tetejét felvert tojással lekenjük, tetszés szerint sóval,
pirospaprikával, köménymaggal megszórjuk. Hagyjuk pihenni, amíg a sütő 180
fokra felmelegszik, majd pirosra sütjük.






Megjegyzés: Juhtúró helyett többféle száraz sajtot
is lereszelhetünk, mindenképp nagyon finom, pihe-puha pogácsát kapunk.