Vasárnap Vánczával- Puncstorta, krémmel

  • 2013.09.01.
  • 7


Hétvégére most ezt a különleges puncstortát választottam a Váncza-projektből. Megtetszett a vastag krémréteg benne, a rózsaszín cukormáz pedig egy kihívás volt számomra. Élvezettel készítettem, úgy is ettem. Nagyon finom!
Szépséghibája, hogy az oldala egy kissé hepehupás lett, mivel a krém nem volt tökéletesen kihűlve és én nagy ügyesen rávakoltam a cukormázat. Na de már nem sokat tudtam tenni, simítottam vissza amíg nem kezdett kötni, aztán ilyen lett.
Vendégek is ettek belőle, mindenkinek ízlett.A piskótához:20 dkg cukrot6 tojás sárgájával habosra kavartam. Utána részletekben12 dkg liszttel kevert1/2 csom. sütőport és6 tojás keményre vert habját adtam hozzá.A tésztát 26 cm-es tortaformába öntöttem.190 fokra előmelegített sütőbe tettem, így sütöttem 10 percet, majd 170 fokra visszavéve még 20 percet.A kihűlt tésztát három részre vágtam.Az alsó lapot kevés rumos teával meglocsoltam, baracklekvárral kentem meg jó vastagon. Ráhelyeztem a második lapot. Ezt is kissé, meglocsoltam.A krémhez:1 csom. vanília pudingport2 dkg liszttel10 dkg cukorral elkavartam, felöntöttem1/2 l tejjel és kavargatva sűrűre főztem.2 tojásfehérjét kemény habbá vertem, beleforgattam a forró pudingba és a meglocsolt piskótalapra simítottam.Beborítottam az utolsó lappal. Ezt is kissé meglocsoltam. Ezután kell hagyni teljesen kihűlni, mielőtt a cukormázat rákennénk.Hideg cukormáz:30 dkg átszitált porcukrot elkavartam2 tojás fehérjével és1/2 citrom kicsavart levével.Miután kézzel az egész porcukrot beledolgoztam, vettem a mixert és kemény, sűrű habbá vertem. Időközben egy csepp piros ételfestéket cseppentettem bele, ettől lett rózsaszín.Rásimítottam a torta tetejére, majd fogtam az egész művet és betettem a sütőbe. Légkeverésre állítottam 50 fokra, a sütő ajtaját kinyitottam egészen és 10 percet így szárítottam, majd a hőt lekapcsoltam és még 5 percet szárítottam.A hab fényes lett és kopogósra száradt, habcsókkal lett bevonva a torta:-)Megj:

A recept hosszúnak tűnik, de nem nehéz elkészíteni,
élvezet vele dolgozni.

Az eredeti, 1936-os recepttől annyiban tértem el, hogy a krémben a cukrot csökkentettem 15-ről 10 dekára. A baracklekvárt pedig kevés cukorral főztem be, így a savanykás íze tökéletesen harmonizált a cukormázzal.

Címkék

Torta Habos