Körtés túrótorta

  • 2013.09.05.
  • 8

A piacon nem tudtam ellenállni az érett, lédús körtéknek. Bevásároltam rendesen. Egy részéből készítettem ezt a túrótortát. Belül krémes, a teteje roppanós.Kértek egy szeletet? :-)A tésztához:25 dkg liszt12 dkg vaj12 dkg cukor1 tojás sárgája1/2 csom. sütőpor4 ek citromléA töltelékhez:37 dkg tehéntúró2 tojás+ 1 tojásfehérje6 dkg vaj2 ek búzadara10 dkg cukor2 ek citromléA körték főzéséhez:5 dl víz2 ek cukor2 ek citromlé1/2 dl fehérbor( el is hagyható)

Először a körtéket meghámoztam, kettévágtam, magházukat kiszedtem.A vizet a cukorral összefőztem, hozzáöntöttem a bort, belecsavartam a citromlevet. A körtéket részletekbe rakosgattam bele, 5 percet főztem, majd szűrőbe szedtem, hogy lefolyhasson a leve.
A tésztához a vajat megolvasztottam. A lisztet, cukrot, sütőport összekevertem, hozzáadtam a tojássárgát, a citromlevet és a vajat. Morzsalékos tésztává kevertem egy fakanállal.
A sütőt 200 fokra bekapcsoltam.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajaztam, a tészta 2/3-át
az aljába nyomkodtam.A töltelékhez a vajat a cukorral kikavartam, hozzáadtam a búzadarát, az áttört túrót, a két tojás sárgáit és a citromlevet. A három tojásfehérjét habbá vertem, a túrós masszához vegyítettem.A krémet rásimítottam a tortaformában lévő tésztára, tetejét kiraktam a körtékkel, egy kissé bele is nyomkodtam. A maradék morzsalékos tésztát a tetejére szórtam.
A tortát a bemelegedett forró sütőbe tettem, 1 órát sütöttem 200 fokon. Mikor láttam, hogy a teteje elkezdett barnulni, sütőpapírral letakartam.A formában hagytam kihűlni.

Címkék

Torta Körte Túró