Karamelles körtesütemény

  • 2013.08.14.
  • 4

Egyre másra körtés dolgokat készítek, mivel fel kell használnom a körtét. Érettek, hamar romlanak.Ebben a karamelles süteményben eredetileg az elkészített diós karamellt kell a süti tetejére önteni, de én elég kevésnek láttam, így egy adag pudinggal még felturbóztam. Ez került a süti tetejére. Ízlett mindenkinek!2,5 dl langyos tej8 dkg cukor4 dkg élesztő50 dkg liszt8 dkg vaj1 citrom reszelt héjacsipet só1,5 kg érett körteA diós öntethez:4 dkg vaj15 dkg cukor7 dkg darált dió4 ek rum( vagy rumaroma)1 csom. karamell ízű pudingpor4 dl tejA tésztához a tejbe egy kanálka cukorral felfuttattam az élesztőt. A lisztet a vajjal, a maradék cukorral, sóval, citromhéjjal és az élesztős tejjel összekavartam, majd átgyúrtam. Meleg helyen 30 percet pihentettem.
A körték magházát kiszedtem, a gyümölcsöt felszeleteltem.A sütőt 190 fokra állítottam.

Egy nagyobb magas falú tepsit kivajaztam( 35x25), a tésztát kissé átgyúrtam és a tepsibe egyengettem. A körteszeleteket belenyomkodtam a tésztába, ami maradt azokat csak rászórtam.
30 percet sütöttem.

A tetejéhez a tejben megfőztem a pudingport, néha belekavargattam, hogy ne bőrösödjön be. A vajat megolvasztottam, a cukrot gyenge barnára karamellizáltam, belekavartam a diót. A karamelles diót a pudinggal összekavartam, rumaromával ízesítettem. A krémet a kisült, kissé hűlt sütemény tetejére kentem. Hűtőbe tettem teljesen kihűlni, majd szeleteltem.