Finn vajas pulla

  • 2013.06.26.
  • 3

Igen. Blogozunk és kívánunk. Így voltam a minap este amikor a kedves blogtársak finomságait nézegettem. Kisildi valami csábítót sütött. Először a neve fogott meg, el is mosolyogtam magam a címet olvasva, nagyon tetszett. Reggel nekiálltam és a kisfiam segítségével el is készítettem.Ha elkészítitek meglátjátok miről beszélek. Puha kelt tészta, illatos, ízes a sok kardamontól, a tetején pedig ropog a rásült vajas cukor.Na hogy tetszik?Az eredeti recept Ildikokki konyhájából származik. Ahogy leírja, a finnek a pullát a délutáni kávéjuk mellé fogyasztják.Az én fiam kérte délben is amikor kisült, este pedig mindkét kezében volt egy-egy:-)Hozzávalók a tésztájához:50 dkg liszt10 dkg cukor1 csom. vaníliás cukor10 dkg olvasztott vaj2 dl tej3 dkg friss élesztő1 tojás1 púpozott ek kardamon (nem elírtam, ennyi kell bele:-))1 csipet sóTölteléknek:5 dkg hideg vajSzóráshoz:5 dkg cukorTetejüket lekenni:1 felvert tojásA tésztához a langyos tejbe elkavartam egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni. A többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrtam, amit egy tálba tettem és letakarva 30 percet kelesztettem.A megkelt tésztát kiborítottam, lisztezett deszkán két részre osztottam, rúddá formáltam, majd mindkét rudat 10-10 részre vágtam. Kis golyókká formáltam, sütőpapíros tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem a felvert tojással.A hideg vajat 20 kis téglalapra vágtam.A golyócskák közepébe lyukat nyomtam az ujjammal, a mélyedésbe dugtam egy vajdarabot, végül a tetejükre bőven cukrot kanalaztam.180 fokra beállított hideg sütőbe tettem és 15 percet sütöttem. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőriztem, de megvoltak sülve. Tepsiben hagytam kihűlni, de langyosan már megkóstoltuk. Nagyon finom!Köszönjük a receptet Nektek!

Címkék

Kelt Kardamom