Édesítőszerek, amikkel sosem fogsz lefogyni!

  • 2016.05.18.
  • 6

Valójában nemcsak a fogyókúráról lesz itt szó, hanem arról, hogy ha már bármilyen diétából (cukorbeteg, inzulinrezisztencia, paleo …stb.) kifolyólag önként vagy kényszerből elhagyjuk a cukrot, akkor milyen cukorhelyettesítőt használjunk?(Tudod, hogy a túlzott cukorfogyasztás az elhízáson kívül milyen következményekkel jár?A cukorfogyasztás az egyik oka a hiperaktivitásnak, a koncentrációzavarnak, a hangulatingadozásnak, az immunrendszer gyengülésének, a Candida gomba elszaporodásának, továbbá tönkreteszi a hasnyálmirigy működését, károsítja a májat, az idegrendszert, rontja a fogakat, és még sok-sok egészségügyi problémának áll a hátterében. )Szóval a cukrot elhagyni és/vagy lecserélni mondhatni, létfontosságú. Ha már viszont elhagytuk, fontos, hogy jól válasszunk cukorhelyettesítőt, mert a rosszul megválasztott édesítőszerrel (és mértéktelen fogyasztásával) még nagyobb problémát okozhatunk magunknak, mintha le sem cseréltük volna!Milyen a jó cukorhelyettesítő? nem emeli meg a vércukorszintet,nem tartalmaz mesterséges anyagokat (vagyis természetes), éstartalmaz a szervezet számára értékes tápanyagokat, vitaminokat is.Tudni szeretnéd, hogy melyek azok az édesítőszerek, amelyek mindhárom feltételnek megfelelnek? Kattints IDE és kiderül!  A most következő édesítőszerek az említett három szempontnak nem vagy csak részben felelnek meg, így ezekre NE cseréld le a cukrot, ha fogyni akarsz, inzulinrezisztencia vagy cukorbeteg diétát tartasz:1. MézIgazán természetes (legalábbis ha nem a hipermarketben, hanem termelőtől vesszük) és tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag, de sajnos akkor is tömény cukor… A benne lévő egyszerű szénhidrátok gyorsan felszívódnak, így gyorsan megemelik a vércukorszintet. A glikémiás indexe csak egy hajszálnyival alacsonyabb (méz: 62, kristálycukor: 68), mint a kristálycukornak. Ráadásul meleg hatására a benne lévő vitaminok és tápanyagok elbomlanak, így egy mézes tea, mézes süti semmivel sem lesz egészségesebb, mintha egyszerű cukorral készítetted volna!  Természetes? Tápanyagokban gazdag? Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 2. A barna (nád)cukorA barnacukor (= barna nádcukor) (1 evőkanál = 52 kalória) azért barna színű, mert nem ment végig a teljes feldolgozási folyamaton, de ugyanúgy finomított, mint a kristálycukor, csak a gyártáskor keletkező mellékterméktől, a melasztól más a színe! A melasz miatt finom karamellás ízű, de a vércukorszintet sajnos ugyanolyan gyorsan megemeli, mint a répa (=kristály)cukor. Természetes? Tápanyagokban gazdag? Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 3. Fruktóz (=gyümölcscukor) A cukorbetegek jolly jokere, de ne gondold, hogy ha fruktózt használsz cukor helyett vagy fruktózos édességet eszel, azzal jót teszel magadnak! Mert bár maga a gyümölcs egészséges, mégis óriási a különbség a rostokat is tartalmazó, természetes, érett gyümölcs cukortartalma és a manapság kukoricakeményítőből mesterségesen kivont (így természetesnek semmiképp nem nevezhető) zacskós fruktóz között! Ha már gyümölcscukor, akkor egyél inkább gyümölcsöt! (Azt is csak mértékkel!) A gyümölcsökben lévő rost mennyiség ellensúlyozza a fruktóz káros hatásait. Miért nem jó a fruktóz cukor helyett? Azért, mert a fruktóz fogyasztása a vércukorszintet valóban lassan emeli meg (glikémiás indexe: 23, a kristálycukoré: 68), ám nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a triglicerid (vérzsír) szint emelkedéséhez, a zsír raktározásához, így a szívbetegségek kialakulásához, de növeli a köszvény, a cukorbetegség, az érrendszeri problémák kockázatát is. Fogyasztásakor a vele készült étel kevésbé telít – ergo többet fogsz enni a fruktózos termékekből, ami egyenes út az elhízáshoz! Természetes?  Tápanyagokban gazdag? Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 5. KókuszcukorAmi kókuszból készül, az csak jó lehet, ugye? Mert a kókuszzsír, a kókusztej, a kókuszliszt mind, mind alacsony szénhidrát tartalmú, egészséges, diétás termékek. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, a kókuszvirág cukor nem tartozik bele ebbe a körbe! Ezt a természetes édesítőszert a kókuszvirág nektárjából állítják elő, így még csak kókusz íze sincs! (Fruktóz tartalma viszont annál magasabb!)  A kókuszcukor természetes előállítása két lépésből áll: vágást ejtenek a kókuszvirágon, melynek folyadékját tartályokba gyűjtik, majd a nedvet magas hőmérsékletnek teszik ki, míg a víz el nem párolog. A boltokban ilyen formába kerül eladásra a csomagolt kókuszcukor.Tény, hogy a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a kristálycukornak (68 helyett csak 35), de napi rendszerességű fogyasztásra a benne lévő kalória- és szénhidrátmennyiség miatt (ami közel ugyanannyi, mint a répacukorban) mégsem ajánlott! Hiába tartalmaz különböző tápanyagokat, azokhoz más, egészségesebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó ételekből is hozzájuthatunk!Természetes? Tápanyagokban gazdag? Egyensúlyban tartja a vércukorszintet? 6. Agávé szirupMár a “szirup” elnevezés is sokat elárul… Sűrű, émelygősen édes, nyúlós cucc… Kb. egy kategória a mézzel…. Most komolyan, el tudjátok képzelni, hogy ettől fogyni lehet (vagy legalábbis, hogy ne hizlaljon)? Tény, hogy az agávészirupnak alacsony a glikémiás indexe (10-20 között – kristálycukoré 68!), mint a sima cukornak, de a kókuszvirág cukorhoz hasonlóan nagyrészt (90 %) ez is fruktózt tartalmaz, amiről már fentebb olvastál! A cukornál lényegesen édesebb, így mondjuk kevesebbet kell belőle használni, de épp úgy hintázni fog tőle a vércukorszinted, mint a répacukortól!  Természetesnek természetes édesítőszer, bár a manapság forgalomba hozott agávé nektárok már messze nem úgy készülnek, mint anno a bennszülötteké: az édes folyadékot ipari körülmények között, fruktóz formájában nyerik ki a levélből. Az utóbbi idők kutatásai abba az irányba mutatnak, hogy a túlzott fruktóz-fogyasztás veszélyes, Természetes?  Tápanyagokban gazdag?  Egyensúlyban tartja a vércukorszintet?