Teljes kiőrlésű olívás kiflik (tejmentes, tojásmentes)

  • 2016.02.04.
  • 9

Igazából kenyérnek indult, de menet közben szembejött velem két, kicsit sem diétás dolgokat készítő, de annál profibb blogger barátnőim (HahoPihe és Nassoló Detti) hagyományos házi kifli receptje a Facebookon és nagyon megkívántam. Olyan szépek voltak, hogy még a vadi új kenyérformámat is képes voltam félretenni néhány friss, puha kifli kedvéért.Végül a fotó kedvéért négy nagyobb kifli sült ki ebből az adagból, de őszintén szólva jobban jártam volna, ha inkább hat kisebbet gyártok le, akkor nem éreztem volna úgy reggeli után, hogy menten szétdurranok…  Hozzávalók (4 nagy vagy 6 kisebb kiflihez): 25 dkg zabpehelyliszt (EZT használtam) 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (EZT használtam) 5 dkg búzasikér (EZT  használtam) 7 g instant élesztő (EZT használtam) 2 evőkanál extra szűz olívaolaj (EZT használtam) 3 dl kézmeleg víz1 teáskanál himalája só (EZT használtam) A száraz hozzávalókat (lisztek, búzasikér, élesztő, só) egy tálba tesszük, hozzámérjük az olívaolajat és a langyos vizet apránként hozzáadva egy sima tésztagombóccá gyúrjuk össze addig, amíg már nem ragad.Kevés zabpehelyliszttel megszórt szilikonlapon kb. 1 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát és késsel annyi körcikkre vágjuk, ahány darab kiflit szeretnénk készíteni (javasolt 6 db-ra vágni). A kifliket egyenként, szorosan  feltekerjük a szélesebb részétől kezdve a körcikk csúcsáig, majd – egy kevés helyet hagyva közöttük – egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Egy tiszta konyharuhával letakarva 30-40 percig meleg helyen (nem a sütőben ) kelesztjük.Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és miután a kiflik megkeltek, tepsistül (konyharuha nélkül ) betoljuk őket fél órára és készre sütjük. Akkor jók, ha szépen megbarnult a tetejük, de nem égtek meg. Ebből a receptből teljes kiőrlésű (diétás) pizza is készíthető! Tipp: ha élesztős, kelt tésztát készítetek, ősztől tavaszig csak csukott ablak mellett, meleg lakásban készítsétek, lehetőleg szoba hőmérsékletű vagy annál melegebb alapanyagokból. Így szebben megkel majd a tészta (nyitott ablaknál könnyen megfázik a tészta és nem fog megkelni). Tápérték: 6 db kifli esetén 1 db kifli 246 kcal és 44,6 g széhidrátot tartalmaz!Még néhány péksütemény recept a blogon: Lenmaglisztes kiflik (recept a képre kattintva) Joghurtos rozsos zsemlék (recept a képre kattintva!) Teljes kiőrlésű magos kenyér (recept a képre kattintva!) Gyors zabpelyhes túrós cipó (recept a képre kattintva!) Jó étvágyat kívánok!Reya2016. 02.04.