Fitt francia krémes, ahogy a nagykönyvben meg van írva!

  • 2015.03.26.
  • 4

Aki követi a Salátagyár posztjait, annak ez a krémes gyerekjáték lesz, hiszen, mi sem egyszerűbb, mint elővenni a saját készítésű diétás leveles tésztánkat a fagyasztóból, főzni rá egy pudingot, felverni egy cukormentes tejszínhabot és a tetejére készíteni egy light retro tejkaramellát! Ha előrelátók vagytok, nem több az egész, mint egy félórás művelet, gondoltátok volna?  Na, de nem akarom lelőni a poént, mindjárt le is írom a receptet egy kicsit részletesebben:A tésztalapok elkészítését ITT  találjátok. (Tejérzékenyek megpróbálhatják tejmentes margarinnal elkészíteni, ami nem lesz ugyanolyan ízű, de szerintem nem rossz alternatíva, ha mindenképp ki akarja próbálni valaki.)Én ennek az adagnak a felét használtam, kivettem a fagyasztóból, kiolvasztottam és a lehető legvékonyabbra (kb. 2 mm vékonyra) nyújtottam. Ügyeljetek arra, hogy egy viszonylag szabályos téglalap alakúra nyújtsátok a tésztát (mindjárt mondom, hogy miért fontos ez)! Ha kinyújtottátok a tésztát, akkor vágjátok két egyforma részre és a két tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben süssétek 25-25 percig. Ha megsült, hagyjátok kihűlni mindkettőt. Vaníliás krém elkészítése:2 csomag főzős vaníliás pudingpor (pl. EZ)8 dl tej /tejérzékenyeknek növényi tej (ITT  találtok) 2 evőkanál négyszer édesebb édesítőszer (ITT  találtok többfélét) vagy 8 evőkanál cukornak megfelelő természetes édesítőMiközben sülnek a tésztalapok, készítsétek el a pudingot: a pudingport és az édesítőt keverjétek össze, majd apránként öntsétek fel a tejjel és keverjétek simára. Lassú tűzön folyamatos kevergetés közben főzzétek sűrűre, majd hagyjátok kihűlni. Miközben hűtitek, keverjétek meg egy párszor, hogy ne dermedjen össze egy darabba! Ha kihűltek a tésztalapok, fogjátok meg az egyiket óvatosan (mert amúgy törékeny ám! ) és tegyétek egy tálcára vagy vágódeszkára, amin majd szeletelni szeretnétek. Kenjétek rá a pudingot olyan vastag rétegben, ahogyan azt a cukrászdai krémesnél láttátok! (Itt megjegyzem, hogy két csomag pudingport készítettünk el, ez így önmagában egy kicsit több,mint amennyi szükséges, de egy csomag meg kevés. Nem pocsékolunk, hanem engedjük férjnek vagy gyermeknek elnyalakodni a felesleget! )Tejszínhab: 4 dl cukormentes Hulalát vertem fel habbá egy evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítővel, majd a pudingos rétegre kentem. Hulala helyett használhattok Cocomas kókuszkrémet habfixálóval! (Látjátok a leveles tészta gyönyörű rétegeit? )A francia krémes teteje: Mint arra már biztos rájöttetek, azért volt fontos, hogy egyforma legyen a két tésztalap, mert az egyik a krémes alja, a másik a teteje lesz. A tetejének szánt lapot óvatosan, recés élű (kenyérvágó) késsel szeleteljétek olyan méretű, egyenlő oldalú kockákra, amilyen méretűre majd a süteményt szeletelnétek. Karamellás réteg: A light retro tejkaramella receptjét ITT találjátok. Készítsétek el, de ne a teljes mennyiséget, hanem elég lesz a negyede:12,5 dkg kókuszvirágcukor (EZT  használtam) 0,5 dl tejszín (én a maradék Hulalából vettem ki) /tejérzékenyeknek Cocomas + habfixáló5 dkg kókuszzsírHa szépen összeforraltátok ezeket, néhány percig hagyjátok hűlni, majd a tésztalapokat óvatosan fogjátok meg a két szélén, és egy kiskanállal kenjétek rá (vigyázat, forró!) a karamellát. Ez után helyezzétek egymás mellé a tésztakockákat a tejszínhabos réteg tetejére. Azonnal fogyasztható! Jó étvágyat kívánok! 2015.03.26.