Mindenki a magyar sajtért - a magyar sajt mindekiért!

  • 2016.09.24.
  • 6

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete megtisztelő hívására a Sajtológia is részt vett a szeptember 22-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a Kicsi Csángó Konyha éttermében.
Csütörtök délután 16:00 órakor családias hangulatban indult a IV. Magyar Sajtmustra sajtótájékoztatója az I. kerületben az Alagút utca 1. alatti kifőzdében. Érkezéskor a Magyarhang Zenekar vonóshármasa fogadta a sajtó képviselőit egy kis zenével. A rendezvényt Kocsis Pál, a KKASE alelnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket.
Utána Tóth Albert, a Kicsi Csángó tulajdonosa, az esemény házigazdája is köszöntötte vendégeit. Nemrég nyílt étterméről azt mondta, szeretné a magyar kultúrát és az igazi magyar, csángó és székely ételeket megmutatni a fővárosnak, ahol (sajnos) több a török gyros büfé, mint a tisztességes hazai konyha. Örömmel ajánlotta fel a sajtótájékoztató helyszínének a Kicsi Csángót, mert fontosnak érzi a minőségi hazai élelmiszer népszerűsítését és a hagyományok őrzését.
Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója, valamint Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének igazgatója a hazai tej és sajt jelenlegi piaci helyzetéről beszéltek. A témákat bővebben tárgyalja majd a Sajtmustrán tartott szakmai konferencia.

Ezután a Sajtmustra főszervezői ismertették a ránk váró programok részleteit. Hegedűs Imre a Bicskei Mezőgazdasági Zrt.  és az Etyektej igazgatója, 10 éve sajtkészítő, a KKASE- Sajtkészítők Egyesületének elnökségi tagja, az Etyeki Sajtútállomás tulajdonosa, a Magyar Sajtmustra főszervezője a kezdetek óta. Az általa elhangzottakat korábban már nagy vonalakban ismertettük. A szakmai nap (szeptember 30) programjánál kiemelte, hogy idén két francia sajtmestert is vendégül látunk a konferencián: Roland Perrin a sajtok érleléséről, Lionel Guerin a hasznos baktériumok és gombák szerepéről fog előadást tartani. Mindketten zsűrielnökként fogják értékelni a sajtversenyre beadott remekműveket.
Továbbá még rengeteg izgalmas témában hallgathatnak előadásokat, ill. vehetnek részt kerekasztal beszélgetéseken a sajt-szakmabeliek. Többek közt a tejágazat jelenlegi helyzetéről, a kistermelői rendeletről a Foodhubról és az élelmiszerbiztonságról fognak majd értekezni, valamint bemutatkozik a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete is.
Kerekesné Dr. Mayer Ágnes élelmiszermérnök, a KKASE- Sajtkészítők Egyesületének tagja, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Campus Turizmus Tanszékének oktatója, a IV. Magyar Sajtmustra szervezője is felszólalt. Említette, hogy Magyarországon még sajnos mindig gyakran halljuk a