Sajtos zöldségkrémleves

  • 2013.07.07.
  • 9

Hozzávalók:14 dkg cheddar sajt, 50 dkg kockára vágott vegyes zöldség, 2 és fél dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 db burgonya, 1 liter zöldséglevesigény szerint krutonElkészítése:Egy lábasban melegítsük fel a vajat és az olajat, majd fonnyasszuk benne aranysárgára a vöröshagymát. Adjuk hozzá a többi zöldséget (vegyes gyökérzöldség: pl. zeller, paszternák, fehérrépa, sárgarépa) is, és keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, időnként megkeverve addig pároljuk, majd pirítjuk, míg színesedni nem kezd.Öntsük rá a zöldséglevest, majd a burgonyát és forraljuk fel, aztán lefedve főzzük 20 percig, hogy a zöldség megpuhuljon.Turmixoljuk krémesre. Közben a sajt felét reszeljük le, a többit pedig vágjuk kis kockákra. Újra melegítsük fel a levest a lábasban, adjuk hozzá a reszelt sajt nagyobb részét és a sajtkockákat, s állandó keverés mellett olvasszuk fel. Utána keverjük bele a mustárt, és ha szükséges, fűszerezzük utána. Merjük levesestálkákba, szórjuk a tetejére a sajtos krutont és a megmaradt reszelt sajtot.A pirított kenyérkocka, a kruton (crouton) úgy készül, hogy a kis kockákra vágott kenyérre kevés olajat teszünk és forró sütőben 10-12 perc alatt ropogósra sütjük. Félidőben reszelt sajtot szórunk a tetejére, s ráolvasztjuk.Tálalhatjuk úgyis, hogy kenyérszeletekből és a sajtból sajtospirítóst készítünk, melyet a tányérokba helyezünk és erre merjük rá a levest.