Madártej torta

  • 2018.04.11.
  • 2

Születésnapra készítettem el tortaformában a klasszikus madártej szelet süteményt. Fehér színű piskóta, vaníliakrémmel és tejszínhabbal. Hamar össze lehet rakni, és nem igényel nagy konyhai tapasztalatot, tehát kezdő konyhatündérek is bátran nekiláthatnak.Hozzávalók:Tésztához:8 tojásfehérje8 evőkanál fehér tönkölyliszt3 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz)1 csomag sütőporKrémhez:8 tojássárgája2 evőkanál gyümölcscukor (fruktóz)12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt2 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy rúd vanília)8 dl zsíros házi tej20 dkg vajA tetejére:1 liter habtejszín5 tasak habfixálóA sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy kerek, 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját vajjal kikenem, és meghintem liszttel.A tojásfehérjékből a cukorral habot verek, aztán óvatosan beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet. 180 fokos sütőben, 15 perc alatt megsütöm.Amíg a tészta sül, összeállítom a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel elkeverem, hozzáöntöm a tejet, és sűrűn kevergetve puding sűrűségű krémet főzök belőle. Kihűtöm, majd robotgéppel beledolgozom a vajat és a vaníliakivonatot.
Ha vaníliarudat használtok, hasítsátok ketté, és a magokkal együtt dobjátok a tejbe, főzzétek bele. Akkor kell kivenni a vaníliarudakat, amikor a krém már kihűlt (tehát mielőtt a vajas cukrot beledolgozzuk.)A kihűlt tésztára kenem a vaníliás krémet, s 1-2 órára hűtőbe teszem a tortát.A tejszínt a fixálóval kemény habbá verem, és a vaníliás krémre simítom. Villával "összekócolom" a tetejét, hullámokat húzok a habba. Visszateszem a hűtőbe tálalásig.A megmaradt 8 tojásfehérjéből készíthettek
házi krémest,
házi francia krémest, vagy
gesztenyepürés Pavolvat.