Csupa csoki csokoládétorta

  • 2017.06.20.
  • 4

Ezt a tortát még április elején készítettem, vendégségbe vittük egy születésnapra. Akkora sikere lett, hogy egy héttel később, húsvétra újra meg kellett sütnöm, ezúttal magunknak.
Jól behűtve forró nyári napokon is kiváló édesség. Elég tömény, ezért vékony szeletekben adtam a tányérokra.Apropó, szelet: az ünnepi forgatag miatt egyik alkalommal sem sikerült szeletfotót készítenem, a kész-egész tortákról is csak 1-2 gyorsat. A lényeg azért látszik: kiadós, nagyon csokis. És a köz véleménye szerint finom. :)Hozzávalók:A tésztához:8 db tojás7 dkg nyírfacukor (xilit)1 teáskanál sütőpor1 mokkáskanál szódabikarbóna17 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg cukrozatlan, holland kakaóporVaj, liszt a tortaforma kikenéséhez.A bevonathoz:15 dkg tejcsokoládé3 evőkanál tejszín15 dkg vaj
1 evőkanál nyírfa porcukor (PorXukor)A krémhez:2 dl tejszín40 dkg magas (80%) kakaótartalmú étcsokoládé50 dkg mascarponeA torta oldalára kakaópor, kekszmorzsa, tortadara - ami tetszik, a tetejére étcsokoládé forgácsok.A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazok, kilisztezek (teljes kiőrlésű tönköllyel).A tojások sárgáját a xilittel gőz fölött kikeverem, majd leveszem a gőzről.A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan a tojásos masszához forgatom. Ebbe keverem bele a kakaós-sütőporos-szódabikarbónás tönkölylisztet.A tortaformába kanalazom a tésztát, és 175 fokon, 35 perc alatt megsütöm.Amíg a torta sül, elkészítem a bevonatot és a krémet.
A bevonat alapanyagait gőz fölött összeolvasztom, aztán félreteszem, és teljesen kihűtöm.A krémhez gőz felett megolvasztom az étcsokoládét, és azonnal a mascarponéba forgatom. Habbá verem a tejszínt, és széles fakanállal a csokis masszába dolgozom, óvatos mozdulatokkal.
A megsült és kihűlt tortát három lapra vágom, és az étcsokoládés-mascarponés krémmel megtöltöm. A bevonat krémjét robotgéppel kihabosítom, és bevonom vele a tortát.A torta oldalát kakaóporral, kekszmorzsával, tortadarával - épp amihez kedvem támad - díszítem, a tetejére pedig étcsokoládé forgácsokat készítek: burgonyahámozóval vékony csíkokat vágok táblás csokiból. A bevonatból ezúttal 3-4 evőkanállal félretettem, és habzsákból mintát nyomtam körben a torta tetejére-szélére.A tortát behűtöm tálalásig.
A fagyasztást is bírja, akár két hétig tartható mélyhűtőben, ez esetben dekoráció nélkül fagyasszuk, s amikor fogyasztanánk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, s utána kerüljön az oldalára és a tetejére a dísz.A másodjára, húsvétkor sütött torta ilyen lett: